Jednostavan burek
Ovaj burek pravim svojim sinovima kad god moramo nešto na brzaka pojesti ili kad me iznenade gosti, pa ih onda ugostim sa malim zalogajčićima ili predjelom
Sastojci za burek
- 1/2 kg kora za pitu
- 1/2 kg sira
- 1/2 l vode
- žličica soli
- 1 žlica masti
Priprema bureka
- Vodu 1/2 žličice soli i 1 žlicu masti zakuhamo pa stavimo na tihu vatru da ostane vruće.
- Odvijimo tačno polovinu kora pa u namasćen pleh redamo:
- kora -- prijeliv od vruće vode -- kora { svaku koru prijeliti sa 1/2 kuhace vode }
- kad potrošimo prvu polovinu stavimo sir koji smo malo posolili na cijelu površinu pa onda poklopimo fil sa drugim dijelom kora koje također preljevamo vrućom vodom. Pri tome moramo paziti da svaku koru podvučemo pod donji dio kora da se burek ne raspadne. Gornji dio zalijemo sa vrućom vodom i malo masti i stavimo peći na 180 stupnjeva oko 20 min. Pa pojačamo na 220 i pečemo jos oko 10 min.
- Kad je gotovo izvadimo iz pečnice i pomocu drugog pleha ili tacne okrenemo naopako.
Važno je znati
- Voda mora biti stalno vruća. Možete praviti i sa uljem, ali je ovako ukusnije
- Burek se peče dok voda skroz ne ukuha a on dobije zlatnožutu boju.
- Možemo umjesto sira upotrebiti mljeveno meso koje smo predhodno dinstali u luku i soli.
Napravila sam po Vasem receptu i moji su se ukucani odusevili odlican je hvala >:D<
dakako samo sto ja prvo jabuke malo prokuham pirjam par minuta da smeksaju nadam se da ce vam prijati
e upravo se spremam da napravim sa sirom a recite mi moze li sa jabukama ?