Crni džem
Recept smo preuzeli od blogerice Home-made by B. koju je i samu iznenadio pomalo opori okus u kojem se razaznaju svi okusi sastojaka.
Šljive, grožđe, kupine i borovnice uz patliđane, iskreno mislila sam da se oni neće toliko niti osjetiti. Ali osjete se i to taman koliko treba da marmeladi daju pomalo opori okus. Ovo je uistinu jedna posebna kombinacija okusa gdje se ne možete odlučiti što se više osjeti jer dok jedete džem osjećate svaki od okusa. I orahe. Da li ih staviti više ili možda još malo manje, neka ostane individualan izbor. Meni je nekako količina koju sam stavila optimalna i nje ću se i ubuduće držati.
Sastojci
- 40 dkg patliđana (oguljenih i narezanih na komadiće)
- 30 dkg šljiva (narezanih na komadiće)
- 30 dkg crnog grožđa
- 30 dkg borovnica
- 30 dkg kupina
- 60 dkg šećera (preporučljivo je koristiti želirni šećer)
- 2 limuna - koricu naribati, a sok iscijediti
- 15 dcl bijelog vina
- 40 dkg nasjeckanih oraha
Priprema
Patlidžane oguliti i nasjeckati, šljive očistiti od koštica narezati na komadiće, bobice grožđa prepoloviti i očistiti od koštica, kupine i borovnice ako su svježe oprati, ako su smrznute odmrznuti. Obzirom da su voćni sastojci "crni" a i patlidžani vrlo brzo puste crni sok korisno je tijekom pripreme imati rukavice.
U posudu za kuhanje staviti patliđane, voće i šećer. Dodati sok i koricu limuna i bijelo vino. Sve dobro umješati.
Kuhati na jačoj vatri do vrenja, a kad zavrije kuhati još 10 minuta na jakoj vatri uz neprestano miješanje, a pjenu s vrha odstraniti. Nakon 10 minuta smanjiti vatru i kuhati još oko 15 minuta i dalje uz stalno mješanje. Prema izgledu mase u loncu, nakon 15-ak minuta kuhanja na laganoj vatri, po potrebi sastojke dodatno usitniti štapnim mikserom.
Nastaviti kuhati još oko 30 - 40 minuta kada se masa počinje zgušnjavati pa ubaciti nasjeckane orahe, sve dobro promješati i još otprilike pet minuta i dalje neprestano mješajući.
Džem je maknuti s vatre pa ga razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, pripremljene kao za svu zimnicu. Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.
Tijekom cijelog vremena kuhanja džem jako lijepo miriše i uistinu mami da ga se još toplog isproba.
Slike i originalan recept može se pronaći na linku.
trebalo bi pisati: 1,5 dl vina a ne 15dl (litra i po!) :)
U slast!