6 žumanjka
15 dkg šećera
13 dkg brašna
6 bjelanjka (snijeg)
15 dkg šećera za karamel-glazuru
5 dkg badema za ukras
Sastojci za kremu
4 cijela jaja
20 dkg šećera
vanilija
10 dkg čokolade
25 dkg maslaca
Postupak pripreme
Najprije napravite biskvit smjesu od žumanjaka, šećera, brašna i snijega, pa od ove smjese i pecite najmanje 6 tankih listova. Listovi se moraju peći na nagloj vatri da se ne presuše. U međuvremenu napravite kremu, njome sastavite listove, a najljepši list ostavite za najgornji koji se najprije glazira, a tek onda stavi na tortu. Kremom se torta i po stranicama premaže te obloži izrezanim bademima u obliku strugotine.
Krema: cijela jaja, šećer u prahu, otopljena čokolada i vanilija tuku se na pari dok smjesa ne zavri, a onda maknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Kad je smjesa ohlađena, doda se u dobro izmiješani maslac.
Karamel glazura: šećer otopite u kotliću u prozirnu žutu tekućinu i njome naglo prelijte najljepši list torte. Dok je karamel još mekan, mora se nožem zarezati 6 do 8 promjera, prema veličini torte. Svaki puta prije nego ga nožem zarežemo, moramo isti nož provući kroz limun ili maslac da se ne lijepi.
Oblik za torte obloži se na dnu i na stranama piškotama. Piškote se poškrope hladnom kavom. Zatim se premažu kremom a na kremu se opet slože piškote koje se poškrope kavom. Tako se piškote i krema slažu. Torta se stavi na hladno mjesto preko noći. Drugi dan se izvadi iz oblika i ukrasi tučenim i ošećerenim slatkim vrhnjem.
Krema: Maslac, šećer i jaje se miješaju pjenasto. Zatim se dodaju samljeveni orasi koji se preliju kavom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+2)
Sastojci za tortu
- 6 žumanjka
- 15 dkg šećera
- 13 dkg brašna
- 6 bjelanjka (snijeg)
- 15 dkg šećera za karamel-glazuru
- 5 dkg badema za ukras
Sastojci za kremu
- 4 cijela jaja
- 20 dkg šećera
- vanilija
- 10 dkg čokolade
- 25 dkg maslaca
Postupak pripreme
Najprije napravite biskvit smjesu od žumanjaka, šećera, brašna i snijega, pa od ove smjese i pecite najmanje 6 tankih listova. Listovi se moraju peći na nagloj vatri da se ne presuše. U međuvremenu napravite kremu, njome sastavite listove, a najljepši list ostavite za najgornji koji se najprije glazira, a tek onda stavi na tortu. Kremom se torta i po stranicama premaže te obloži izrezanim bademima u obliku strugotine.
Krema: cijela jaja, šećer u prahu, otopljena čokolada i vanilija tuku se na pari dok smjesa ne zavri, a onda maknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Kad je smjesa ohlađena, doda se u dobro izmiješani maslac.
Karamel glazura: šećer otopite u kotliću u prozirnu žutu tekućinu i njome naglo prelijte najljepši list torte. Dok je karamel još mekan, mora se nožem zarezati 6 do 8 promjera, prema veličini torte. Svaki puta prije nego ga nožem zarežemo, moramo isti nož provući kroz limun ili maslac da se ne lijepi.
Oblik za torte obloži se na dnu i na stranama piškotama. Piškote se poškrope hladnom kavom. Zatim se premažu kremom a na kremu se opet slože piškote koje se poškrope kavom. Tako se piškote i krema slažu. Torta se stavi na hladno mjesto preko noći. Drugi dan se izvadi iz oblika i ukrasi tučenim i ošećerenim slatkim vrhnjem.
Krema: Maslac, šećer i jaje se miješaju pjenasto. Zatim se dodaju samljeveni orasi koji se preliju kavom.
Jel netko ima neki drugi recept za dobošicu? 8>