Grčka baklava
Ovo je baklava koja se lako priprema,ne zahtijeva mnogo truda, a manje je kalorična nego klasične baklave
Sastojci:
- 1 pakovanje jufki
- 4 jajeta
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2 kesice vanilije
- 300-400....gr oraha ( količina je proizvoljna )
Priprema
Jaja dobro umutiti sa šećerom, dodati jogurt,ulje,prašak za pecivo, vanilin šećer i na kraju orahe ( sjeckane )
Jufku podijeliti na 7 ili 8 dijelova,nauljiti tepsiju i poredati prvi sloj kora ( neka on bude deblji ),preko toga preliti dio smjese i na taj način redati kore sve dok de smjesa ne potroši (voditi računa da vam ostane par kora za prekrivanje u završnom sloju )
Peći u rerni 1h na 200C
Kad baklava porumeni preliti je sirupom ( hladnim !!)
Sirup:
- 1 kg šećera
- 1/2 l vode
- Vrijeme pripreme: 20 minuta
- Sastojci: kore / prašak za pecivo / jogurt / jaja / šećer
Ima primamljivih recepata.