0,5 kg mljevenog pilećeg mesa (cekin ili slično)
1 pakiranje lazanja (suhe najbolje su Barilline)
1 mrkva
1 veća glavica crvenog luka
2 tikvice
ribanog sira (gauda, ementaler, trapist...)
vegeta, sol, papar, mala žilčica crvene mljevene paprike
Za bešamel umak:
2 žlice brašna
malo maslaca
0,75 l mlijeka
papar, sol.
Priprema
Na malo masnoće popirjamo sitno sjeckani crveni luk, dodamo ribanu mrkvu i pirjamo sve zajedno 10 tak minuta.
Dodamo mljeveno pileće meso i dinstamo ga sa lukom i mrkvom, dodamo crvenu mljevenu papriku, papar, i po potrebi dodamo soli.
Kada je meso već skoro gotovo maknemo s vatre. Na maslacu popržimo brašno i pržimo ga dok ne poćme žutiti te ga zalijemo sa mlijekom, prokuhamo i dodamo papar i sol (brašno lagano pržimo i treba ga zaliti mlijekom prije nego poćme tamniti, žutiti) ako je umak pregust možemo doliti i malo vode da buce rjeđi. Gustoća bešamela je bitna jer se lazanje (suho tijesto) zapravo kuhaj odnosno u sebe upija vlagu iz umaka.
U posudu za pećenje (protvan, tepsija kvadratnog oblika) stavimo malo bešamel umaka te na umak složimo jedan red tijesta (lazanja). Rasporedimo po njemu dio dinstanog mesa, na meso poslonjižimo tikvice rezane na kolutove, a po nima stavimo ribani sir te sve to zalijemo bešamel umakom. Na bešamel slažemo novi red lazanja, meso, tikvice, sir, bešame. Ovo ponavljamo dok ima namirnica odnosno zadnji red završavamo sa tijestom i zalijevamo bešamel umakom. Stavimo u pećnicu i pećemo na na 200 stupnjeva oko 50 minuta. Lazanje su gotove kada dobiju lijepu smeđu boju, a kada ih ubodemo čačkalicom ona prolazi do kraja posude za pećenje.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.5 (+2)
Vrlo ukusne lagane lazanje s povrćem i pilećim mljevenim mesom.
Sastojci
- 0,5 kg mljevenog pilećeg mesa (cekin ili slično)
- 1 pakiranje lazanja (suhe najbolje su Barilline)
- 1 mrkva
- 1 veća glavica crvenog luka
- 2 tikvice
- ribanog sira (gauda, ementaler, trapist...)
- vegeta, sol, papar, mala žilčica crvene mljevene paprike
Za bešamel umak:
- 2 žlice brašna
- malo maslaca
- 0,75 l mlijeka
- papar, sol.
Priprema
Na malo masnoće popirjamo sitno sjeckani crveni luk, dodamo ribanu mrkvu i pirjamo sve zajedno 10 tak minuta.
Dodamo mljeveno pileće meso i dinstamo ga sa lukom i mrkvom, dodamo crvenu mljevenu papriku, papar, i po potrebi dodamo soli.
Kada je meso već skoro gotovo maknemo s vatre. Na maslacu popržimo brašno i pržimo ga dok ne poćme žutiti te ga zalijemo sa mlijekom, prokuhamo i dodamo papar i sol (brašno lagano pržimo i treba ga zaliti mlijekom prije nego poćme tamniti, žutiti) ako je umak pregust možemo doliti i malo vode da buce rjeđi. Gustoća bešamela je bitna jer se lazanje (suho tijesto) zapravo kuhaj odnosno u sebe upija vlagu iz umaka.
U posudu za pećenje (protvan, tepsija kvadratnog oblika) stavimo malo bešamel umaka te na umak složimo jedan red tijesta (lazanja). Rasporedimo po njemu dio dinstanog mesa, na meso poslonjižimo tikvice rezane na kolutove, a po nima stavimo ribani sir te sve to zalijemo bešamel umakom. Na bešamel slažemo novi red lazanja, meso, tikvice, sir, bešame. Ovo ponavljamo dok ima namirnica odnosno zadnji red završavamo sa tijestom i zalijevamo bešamel umakom. Stavimo u pećnicu i pećemo na na 200 stupnjeva oko 50 minuta. Lazanje su gotove kada dobiju lijepu smeđu boju, a kada ih ubodemo čačkalicom ona prolazi do kraja posude za pećenje.