Lazanje za prste polizat!
Sastojci:
Bolonjez umak:
- 80 dkg-1 kg mljevenog mesa (1/2 svinjetina, 1/2 junetina)
- 1-2 mrkve
- 1 veća glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- sol, papar, mljevena crvena paprika, vegeta
- 400 g pasirane rajčice
Bešamel:
- 10 dkg maslaca
- 3 žlićice brašna
- 1/2 l mlijeka
- vegeta
Lazanje:
- lazanje od špinata
- 30 dkg gauda sir
Priprema bolonjez umaka:
Nasjeckajte luk, mrkvu i češnjak. Zagrijte ulje i dodajte nasjeckani luk. Zatim dodajte mrkvu i češnjak i sve zajedno popirjajte. Kad ste sve popirjali dodajte mljeveno meso. Sve zajedno promješajte i začinite sa soli, paprom, crvenom mljevenom paprikom i vegetom. Dodajte pasiranu rajčicu i sve zalijte sa malo vode. Poklopite lonac i ostavite da se kuha na srednjoj vatri.
Priprema Bešamela:
Rastopite maslac i dodajte brašno. Promješajte dok se sve ne zgusne. Zatim dodajte mlijeko, ali nemojte prestati miješati. Začinite s vegetom. Mješajte dok vam se bešamel ne zgusne.
Savjet:
Kad dodajete mlijeko, maknite lonac sa vatre da vam se nebi napravile grudice. Zatim ga ponovo vratite na vatru. Važno je cijelo vrijeme mješati!
Slaganje lazanja:
Nauljite tavu u kojoj ćete peći lazanje i dodajte malo bolonjez umaka čisto da prekrije podlogu. Počnite slagati lazanje ovim redom:
1) lazanje
2) bolonjez umak
3) bešamel.
Napravite tako 3-4 reda. U zadnjem i predzadnjem redu dodajte naribani sir poslje bešamela. Stavite lazanje u zagrijanu pečnicu na 180 C° na cca 40 min.
SAVJET: prije stavljanja lazanja u pećnicu, ostavite ih vani da odstoje cca 10 min kako bi se sve zajedno upilo i provuklo.
VIDEO:
Da vam bude jasnije bacite oko na video gdje je opisan cijeli proces pripreme: https://youtu.be/OvnhEGT3UCw
Ako vam se sviđa video, postanite pretplatnici Youtube kanala TheFamilyTable, pa će ih biti još. :)
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): bešamel / bolonjez / lazanje / lazanje od spinata / mljeveno meso / ručak / vecera