Marinirane srdele
Sastojci:
- 2 kg srdela
- 5 glavica luka
- 4 režnja češnjaka
- 3 lovorova lista
- 1 žlica pirea od rajčice
- 2 grančice ružmarina
- 2 klinčića
- prstohvat cimeta
- 1 žlica šećera
- 5 dl vinskog octa
- 1 žličica crvene mljevene paprike
- 5 žlica brašna
- sol
- 4 dl miješanog ulja (maslinovo i obično)
Priprema:
Ribe očistite, operite, posušite, uvaljajte u brašno i pržite na dobro zagrijanom ulju. Zatim ih izvadite iz ulja i stavite u drugu posudu, posolite i poklopite da ostanu tople. Tada na ulju na kojem ste pržili ribu popržite najprije pire od rajčice i mljevenu papriku, pa dodajte luk narezan na rezance i krupno narezani češnjak. Nakon kratkog pirjanja (tek toliko da luk uvene) dodajte lovor, grančice ružmarina, šećer, cimet i klinčiće. Prelijte vinskim octom, razrijeđenim istom količinom vode, i kuhajte 2 do 3 minute. Tako dobivenu marinadu prelijte po toploj ribi, sve zajedno prokuhajte još 1 minutu, pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu ribu složite u staklene posude, poklopite i stavite u hladnjak u kojem može stajati i mjesec dana.
- Vrijeme pripreme: 20 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): riblji recept / srdele / lovor
- Sastojci: brašno / češnjak / cimet / klinčić / lovorov list / luk / mljevena crvena paprika / pire od rajčice / ružmarin / šećer / sol / srdelice / ulje / vinski ocat