Musaka na moj način
Sastojci za musaku na BaLe-in način
- Oko 1 kg krompira
- oko 300 grama svinjskog mesa,
- 1 glavica crvenog luka,
- 2-3 čena bijelog luka,
- pola manje tube sos-paradajza
- 1/2 litre mlijeka
- 1 jaje
- 100 grama griza
- vegete po ukusu
- crvena paprika
- biber
- sol
Priprema:
Skuvati krompir u ljusci. Paziti da se ne prekuva.
Izpirjati isjeckanu glavicu crvenog luka, dodati isjeckanog bijelog luka, sitno nasjeckati na kockice svinjsko meso i pirjati dalje sa lukom, dodati kašičicu crvene paprike, kašičicu bibera, malo vegete, malo soli, isključiti i poklopiti da se i dalje još malo dinsta.
Oljušititi krompir, isjeći ga na salatice, sve zajedno malo posoliti, svaki komad uvaljati u griz i u pekač poredati red krompira - dinstano meso - red krompira, staviti u rernu da se malo zapeče. Umutiti jedno jaje sa malo soli i 1/2 litre mlijeka, preliti preko krompira i mesa i vratiti u rernu dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne, pobiberiti i služiti dok je još toplo.
Dobar tek, BaLe
- Sastojci: griz / svinjsko meso / paprike / jaje / crvena paprika / meso / sol
Znam da je ovo musaka na tvoj nacin ali eto ja volim npr sa vrhnjem.
Mislim da vrhnje dodaje jednu bogatu aromu jelu i uvijek ga iskoristavam kada stignem.
Dobronamjerno preporucam da i ti iskoristis vrhnje umjesto mlijeka i isprobas kako ce ti biti s okusom