Prikle ili fritule

Autor: byB   (palac x 5782) |moji recepti

0
cca 20 žlica brašna 1 prašak za pecivo 4 žlice šećera 1 vanilin šećer 2 jaja 1 čašica čvrstog jogurta (180 g) 1 jabuka cca 100 g grožđica 2 žlice rakije šećer u prahu za posipanje Postupak pripreme prikla ili fritula Grožđice namočiti u mlaku vodu ili po želji u rum i ostaviti 5-10 minuta Jabuku naribati Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom U zdjelu staviti jaja i ručno ih malo izmutiti. Zatim dodavati ostale sastojke, najbolje je prvo dodati jogurt, naribanu jabuku , rakiju šećer i vanilin šećer i sve dobro umutiti Dodavati žlicu po žlicu brašna i ručno umješati. Kako smjesa postaje gušća vidi se da li će biti dovoljna koja žlica brašna manje ili je moguće treba dodati i koju više. Smjesa mora biti nešto gušća i čvršća od one za palačinke. Na kraju dodati grožđice i umješati ih u tijesto U dubljoj posudi dobro zagrijati ulje. Posuda mora biti puna ulja jer se prikle prže u dubokom ulju. Žličicom umočenom u vodi vaditi malo po malo tijesta, spuštati ih u ulje (malo se pomoći prstom), pomalo ih okretati u ulju i pržiti dok ne porumene. (spuštanjem u ulje uglavnom će se formirati loptice, ali nije uopće važno ako nisu prave loptice, uvijek negdje viri neki komadić tijesta, ili u spuštanju u ulje jednostavno promjene oblik, i to je ok. "Okretanje" u ulju je kao da ih lovite žličicom a one se okreću i bježe, igrate se :) ) Ja sam mjerila duljinu prženja u ulju i bile su točno 1 minutu i 45 sekundi :). Kada su prikle gotove izvaditi ih iz ulja i odložiti na papirnati ubrus da upije dio ulja Posuti ih šećerom u prahu , može i sa dodatkom cimeta.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2 (+4)
Prikle ili fritule obično radimo za blagdane ali sve češće zamirišu i tijekom cijele godine. Uvijek su dobro došle, a u ove hladne zimske dane posebno su dobre uz šalicu tople kave ili čaja
Prikle ili fritule

Potrebno je:

  • cca 20 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 1 čašica čvrstog jogurta (180 g)
  • 1 jabuka
  • cca 100 g grožđica
  • 2 žlice rakije
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak pripreme prikla ili fritula

  1. Grožđice namočiti u mlaku vodu ili po želji u rum i ostaviti 5-10 minuta
  2. Jabuku naribati
  3. Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom
  4. U zdjelu staviti jaja i ručno ih malo izmutiti.
  5. Zatim dodavati ostale sastojke, najbolje je prvo dodati jogurt, naribanu jabuku , rakiju šećer i vanilin šećer i sve dobro umutiti
  6. Dodavati žlicu po žlicu brašna i ručno umješati. Kako smjesa postaje gušća vidi se da li će biti dovoljna koja žlica brašna manje ili je moguće treba dodati i koju više. Smjesa mora biti nešto gušća i čvršća od one za palačinke.
  7. Na kraju dodati grožđice i umješati ih u tijesto
  8. U dubljoj posudi dobro zagrijati ulje. Posuda mora biti puna ulja jer se prikle prže u dubokom ulju.
  9. Žličicom umočenom u vodi vaditi malo po malo tijesta, spuštati ih u ulje (malo se pomoći prstom), pomalo ih okretati u ulju i pržiti dok ne porumene. (spuštanjem u ulje uglavnom će se formirati loptice, ali nije uopće važno ako nisu prave loptice, uvijek negdje viri neki komadić tijesta, ili u spuštanju u ulje jednostavno promjene oblik, i to je ok. "Okretanje" u ulju je kao da ih lovite žličicom a one se okreću i bježe, igrate se :) )
  10. Ja sam mjerila duljinu prženja u ulju i bile su točno 1 minutu i 45 sekundi :).
  11. Kada su prikle gotove izvaditi ih iz ulja i odložiti na papirnati ubrus da upije dio ulja
  12. Posuti ih šećerom u prahu , može i sa dodatkom cimeta. 
Prosjek: 2 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)