Punjene lignje s blitvom
Sastojci
- očiščene ljignje 1kg
- pršut 0,20 kg
- blitva 0.350 kg
- češnjak
- crvemi luk 0,15o kg
- žlica krušnih mrvica
- peršin u listu
- limun
- bjelo vino (ne prekiselo - najbolje malvazija ili sl
- maslinovo ulje
- sol, papar,
- malo ružmarina ,list lovora
Priprema
Lignje očistimo i krakove nasjeckamo. Na maslinovom ulju staklasto prepržimo luk i češnjak , dodamo pršut narezan na sitne kockice ili tanke rezance i kratko popržimo. Na to dodamo nasjeckane krakove i za pet minuta blitvu koju smo prije toga kratko blanširali i sitno nasjeckali. To sve pirjamo oko petnaestak minuta uz dodatak ružmarina i lovora, te podlijevamo s vinom. pred sam kraj posipamo mrvicama i pustimo da se odmori poklopljeno oko destak minuta.
S tom smjesom napunimo lignje, zatvorimo ih pomoću čačkalice i položimo u posudu za pečenje koju smo prethodno namastili maslinovim uljem i pečemo ujače zagrijanoj pečnici uz poneko okretanje ili možete samo protresti posudu . na kraju u maloj posudi lagano zagrijte malo maslinova ulja, na vruće ulje stavite kosani peršin i češnjak i kad se zapjeni podlijete vinom i prokuhate oko dvije minute. S tim umakom zalijte lignje ipoklopite sfolijom ili poklopcem , ugasite pečnicu i pustite tako oko pet-šest minuta.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / ribe mekušci i plodovi mora
- Sastojci: češnjak / lignje / limun / luk / malvazija / maslinovo ulje / papar / peršin / pršut / ulje
Hej, lignje se stvarno mogu puniti na tisuću načina. jedino ako stavljam cijeli paketić, onda stavim i malo više blitve, gotovo duple od ovog navedenog. Inače mi se recept sviđa, i mislim da sa punjenim lignjama nikako ne možemo porgiješiti. Jedino ima dosta zafrkancije, dok sve isjeckamo, pripremimo, bilo bi dobro imati pomoćnika. Nekad u smjesu za punjenje dodam i jaje. Ako Vam ostane blitve, poslužite ju s krumpirom
ima tko kakav prijedlog za božični meni a da nije purica smlincima ili sl.