Sušena riba
- suha riba (preporuka - morski pas)
- krompir
- češnjak (može i sušeni/mljeveni)
- maslinovo ulje ( ak je prejako pomješati sa običnim uljem)
- sol
- papar
- peršin
Količine se određuju odokativnom metodom!
Sušena riba se ostavi preko noći u vodi da malo omekša.
Prije kuhanja promjeni se voda i riba se stavi kuhati. Koliko dugo?? Dok niste zadovoljni mekoćom (Nikada neće biti mekana!!!) i ukusom. Probati.
Kad izvadite ribu u vodu stavite oguljene krompire i skuhajte ih.
Za to vrijeme vilicom odvojite meso ribe od kostiju. Radite to pažljivo i što sitnije. Morski pas nema puno kostiju pa nema ni problema oko tog.
Izvadite skuhane krompire a sačuvajte malo vode od kuhanja.
Sad slijedi miješanje ribe i krompira (preporuka vilicom da bi zadržali grubu strukturu. Sad je vrijeme za dodati onu vodu od kuhanja jer će inače sve biti presuho.
Slijedi maslinovo ulje, sol, papar i peršin po želji. Peršin i za dekoraciju, naravno.
Vino naravno crno. Preporuka Plavac
Dobar tek.
P.S. Za neuspjele ručkove ne odgovaramo!!! NIGDJE ne piše da treba soliti vodu! Riba je sama po sebi slana.
Za sušenu ribu kupite uređaj od Gorenja za sušenje voća, povrća, ribe.... Košta oko 300 kn. Al kupite si i vakumirku, jer u kombinaciji možete iz hrane čuda napraviti, a da ne izgubi izvorne kvalitete, i van sezone te namirnice, a i nove recepte možete izmisliti.
Ja sušim morskog psa, ma diuota rekli bi otočani.
Pozdrav
Alan
Ja svoju nabavljam s Pelješca. Morski pas, ugor ili sl. U biti je dosta da riba bude par dana na buri i to je to. Nisam nikada provao s kupovnom ribom.
Hvala na odgovoru. Eh, nekada sam i ja dobivala od prijatelja sa Pelješca. Tamo sam prvi put jela i suhu ražu. To je nešto fantastično, ali isto tako i suha skuša. Bavim se mišlju kako bi mogla i sama osušiti skuše na buri, samo ne znam dali se treba soliti ili ne. Bojim se da mi se ne pokvari. Svejedno mislim da bi bila bolja nego ovaj bakalar žnj kategorije koje uvoze u Hrvatsku.
Gdje se može kupiti sušena riba?