2 do 2,5 kg svinjska pečenica (može i vratina)
20 dag maslaca
1,5 kg jabuka (slatko-kiselih)
po ukusu soli
cca 1,5 dl ulja
po potrebi tople vode za prelijevanje
Priprema:
Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom i natrljati solju.
Sastojci:
2 do 2,5 kg svinjska pečenica (može i vratina)
20 dag maslaca
1,5 kg jabuka (slatko-kiselih)
po ukusu soli
cca 1,5 dl ulja
po potrebi tople vode za prelijevanje
Priprema:
Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom i natrljati solju.
U prikladnu posudu (može i vatrostalna) uliti na dno ulje, staviti pečenku na sredinu i obilno je premazati omekšalim (na sobnoj temperaturi) maslacem. Peći na 180 st. C u prethodno ugrijanoj pećnici.
U prvih 15 minuta meso nekoliko puta okrenuti kako bi sa svih stranica dobilo jednaku koricu. Sada ga preliti s 1 dl tople vode i vratiti u pećnicu. Pečenku peći oko 1,5 sat odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju. U međuvremenu, meso češće prelijevati tekućinom iz posude, po potrebi dolijevajući toplu vodu, naročito po rubovima posude/kalupa kako bi se masnoća otopila.
Jabuke oguliti, izvaditi srce sa sjemenkama te narezati na kriške (4 - 6 dijelova, ovisno o veličini svake jabuke). Poredati jabuke oko mesa, preliti umakom iz posude i nastaviti peći još nekih 3/4 ili sat vremena. Jabuke trebaju dobiti boju pečenog mesa.
Posluživanje:
Meso možete servirati toplo, tada jabuke poredajte na pladanj uokolo mesa, a ako pečenku servirate hladnu, jabuke možete izmiksati u pire, ugrijati i ponuditi u posebnoj zdjeli kao prilog.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2 (+1)
Ima puno načina kako spremiti svinjsko pečenje - pečenku, no presudan bi trebao biti krajnji okus. Pečenka ne smije biti suha, a opet, mora biti pečena kako treba pa će itetako biti važno što ćemo pridodati prilikom pečenja. Prošle je godine "čaroban" sastojak bio crveni luk, a ove godine su to jabuke. Prava mala gomila jabuka, koja je mesu dala potrebni vlagu, podarila mekoću i obavila ga svojim miomirisom. I ne samo meso već i cijelu kuću.
Sastojci:
- 2 do 2,5 kg svinjska pečenica (može i vratina)
- 20 dag maslaca
- 1,5 kg jabuka (slatko-kiselih)
- po ukusu soli
- cca 1,5 dl ulja
- po potrebi tople vode za prelijevanje
Priprema:
Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom i natrljati solju.
Sastojci:
- 2 do 2,5 kg svinjska pečenica (može i vratina)
- 20 dag maslaca
- 1,5 kg jabuka (slatko-kiselih)
- po ukusu soli
- cca 1,5 dl ulja
- po potrebi tople vode za prelijevanje
Priprema:
Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom i natrljati solju.
U prikladnu posudu (može i vatrostalna) uliti na dno ulje, staviti pečenku na sredinu i obilno je premazati omekšalim (na sobnoj temperaturi) maslacem. Peći na 180 st. C u prethodno ugrijanoj pećnici.
U prvih 15 minuta meso nekoliko puta okrenuti kako bi sa svih stranica dobilo jednaku koricu. Sada ga preliti s 1 dl tople vode i vratiti u pećnicu. Pečenku peći oko 1,5 sat odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju. U međuvremenu, meso češće prelijevati tekućinom iz posude, po potrebi dolijevajući toplu vodu, naročito po rubovima posude/kalupa kako bi se masnoća otopila.
Jabuke oguliti, izvaditi srce sa sjemenkama te narezati na kriške (4 - 6 dijelova, ovisno o veličini svake jabuke). Poredati jabuke oko mesa, preliti umakom iz posude i nastaviti peći još nekih 3/4 ili sat vremena. Jabuke trebaju dobiti boju pečenog mesa.
Posluživanje:
Meso možete servirati toplo, tada jabuke poredajte na pladanj uokolo mesa, a ako pečenku servirate hladnu, jabuke možete izmiksati u pire, ugrijati i ponuditi u posebnoj zdjeli kao prilog.