40 dkg brašna (pola oštorg pola mekog)
8 dkg šećera
25 dkg maslaca
2-3 žlice vrhnja ili mlijeka
1 žlica ruma
za tijesto će vam trebati i malo korice od limuna
Sastojci nadjeva za pitu s jabukama
1 kg jabuka
10 dkg oraha
šećera po okusu (koliko tko voli slatko, odnosno koliko su jabuke kisele)
za nadjev dodajte cimeta po želji
1 vrećica vanili šećera
Pita od jabuka priprema se na slijedeći način
U velikoj posudi dobro izmješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca (paketić maslaca ustiniti na listiće i male kockice), dobro izmešati s brašnom i šećerom (masa je grudičasta i nije kompaktna). U tu smjesu dodati ruma i mlijeko kako bi tijesto posalo kompaktno. Treba paziti da tijesto ne ispadne niti premekano, niti pretvrdo. Podijeliti na dva dijela i kako bi bilo lakše manipulirati tijestom, dobro je ostaviti na pola sata u hladnjaku.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dkg oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta.
Izvaditi iz pečnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala. Pripremljenu pitu od jabuka staviti u pečnicu na 175°C i peći 40-ak minuta. Narezati na kocke (ako se peče u plehu) ili šnite (ako se peče u okrugom modlu), te po okusu posuti s šećerom u prahu.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+61)
Anina sirna pita
Bijela pita
Bijela slana pita
Engleska pita od jabuka
Fina pita od sira s orasima
Križevačka pita
Lijena pita s jabukama
Lijena pita sa sirom i trešnjama
Lijena pita sa smokvama
Ljevana pita sa sirom
Marinina pita
Mađarska pita
Medena pita s pekmezom
Nanina LJENJA PITA
Pita od bresaka
Pita od brokula i sira
Pita od dunja
Pita od jabuka
Pita od marelica
Pita od sira i oraha
Pita od sira ili jabuka
Pita od sira s višnjama
Pita od čokolade
Pita od šljiva i svježeg sira
Pita sa jabukama i orasima
Pita sa sirom i orasima
Pita sa šljivama
Primorska pita
Ruska pita
Starinska pita
Anina sirna pita ›
Pita od jabuka jest tradicionalni desert, iako je teško utvrditi odakle kolač od jabuka vuče korijene budući da je jabuka vrlo rasprostanjeno voće, a svugdje gdje uspjeva drvo jabuke, spravlja se i pita od jabuka. Naš recept udomaćen je pak u kontitnetalnom dijelu Hrvatske.
Prhko tijesto za pite
- 40 dkg brašna (pola oštorg pola mekog)
- 8 dkg šećera
- 25 dkg maslaca
- 2-3 žlice vrhnja ili mlijeka
- 1 žlica ruma
- za tijesto će vam trebati i malo korice od limuna
Sastojci nadjeva za pitu s jabukama
- 1 kg jabuka
- 10 dkg oraha
- šećera po okusu (koliko tko voli slatko, odnosno koliko su jabuke kisele)
- za nadjev dodajte cimeta po želji
- 1 vrećica vanili šećera
Pita od jabuka priprema se na slijedeći način
U velikoj posudi dobro izmješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca (paketić maslaca ustiniti na listiće i male kockice), dobro izmešati s brašnom i šećerom (masa je grudičasta i nije kompaktna). U tu smjesu dodati ruma i mlijeko kako bi tijesto posalo kompaktno. Treba paziti da tijesto ne ispadne niti premekano, niti pretvrdo. Podijeliti na dva dijela i kako bi bilo lakše manipulirati tijestom, dobro je ostaviti na pola sata u hladnjaku.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dkg oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta.
Izvaditi iz pečnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala. Pripremljenu pitu od jabuka staviti u pečnicu na 175°C i peći 40-ak minuta. Narezati na kocke (ako se peče u plehu) ili šnite (ako se peče u okrugom modlu), te po okusu posuti s šećerom u prahu.
oovo je baš dobro
pa majka moja ne napravi bolje, svaka cast!
Najbolji recept za pitu od jabuka
Ja pravim kao i Snjezana,jabuke obavezno izdinstam i dodam i cimeta a u tijesto stavim jednu zlicu octa,da i tjesto prije pecenja malo izbodem.Cesto zamrznem naribane jabuke pa onda mi je manje posla kada se odlucim praviti pitu.
superr!Kolac je ukusan
Juče sam je napravila koristeći maslac.Definitivno najukusnija jer im a poseban ukus.Pozdrav
Počela sam praviti američku pitu sa jabukama.Jednostavna a izuzetno ukusna.Pozdrav
<<<<<<<<<< <3
<<<<<<<<<< <3
Sve su pite sa jabukama odlichne :D
Pita koju je pravila i još uvijek pravi moja mama po receptu moje nane, tradiciju nastavljam ja a po svemu sudeći moja Maja neće prekinuti tradiciju. Pita sa jabukama, jednostavna, ukusna i jeftina
prelepa pita ...kolac mog detinstva...
probala sam recept i ukucanima se svidja
kolac je predivan to je moj omiljeni kolac
kolac je predivan to je moj omiljeni kolac
Molim za savjet.Spremam pekmez od sljiva a nigdje da nađem one zatavarače na kocke(za tegle).Ima li neko ideju kako da improvizujem?Unaprijed zahvaljujem
ako nemate zatvarace,platno sa istim dezenom je isto jako dekorativno vidjeti na marmeladama..preko bilo kakvog zatvaraca,komad tkanine voljenog dezena i zavezati sa spagicom na koju stavite ime marmelade..ovo je samo ideja !
Dobra pita..okus se razlikuje u dodavanju razlicitih sastojaka,limunove korice,ruma,kolicine secera,ali se lako pravi..posebno ako imate neko od kucnih pomagala kao npr.multipraktik??!! ja u njemu napravim tijesto i dok tijesto odmara, nadjev se priprema...pomocu papira za pecenje lako razvijete tijesto i tako ga prenesete na lim za pecenje,preko staviti nadjev i drugu polovicu tijesta ponovo razviti na papiru i samo je preokrenuti na povrsinu ,preko nadjeva..nista jednostavnije....kolac je jako ukusan !!
Mome mužu najdraži kolač, a i meni se veoma dopada.
Po meni najljepši kolač.Pozdrav =D> :S :S :S
Evo i moje LENJE PITE
Za testo izradi 1 mararin,150 gr prah secera,400 gr brasna,3 zumanca i 1 prasak za pecivo.
Dobro izradjeno testo podeli na dva dela.
ZA NADEV,oguli 1 kg jabuka,izrendaj ih i ocedi od soka.Posebno ulupaj 3 belanca ,pa ih lagano umesaj u jabuke.Dodaj 1,5 kesucu cimeta,3 vanil secera ,2 stangle rendane cokolade i saku mlevenog keksa ili mrvica.
Tepsiju malo poulji i pobrasni,pa u nju razvij jedan deo testa.Preko testa pospi saku mlevenih oraha ili keksa.Stavi nadev.Preko njega izrendaj drugi deo testa i malo ga pritisni rukom.
Peci na umerenoj vatri.
Pecenu pitu zvadi iz rerne,pa kada se prohladi pospi sa prah secerom.
Ja sad pojela jabuku...niti treba brasno niti secer :)
I kako bi sad Vas jedan muški poput mene razumio? Nemožete se usuglasiti ni oko recepta, samo tu ih je par za istu stvar, a žene drage. Koja je najjednostavnija varijanta koju bi jedan muški kao iznenađenje mogao napraviti, prema Vašem mišljenju?
Sad bi prijala ova pita. Goca, jeste probali?
Stići ćete u jedno poslijepodne, kako ne. Neki Vam umjesto maslaca znaju staviti mast
Ovo mi je najdraža pita, ali je tu sad puno recepata, koji je najbolji? Nisam nikad sama radia ovu pitu, ali sam ju milijun puta jela, no s obzirom na moje godine, stignem. Možda ju napravim u nedjelju, sama sam doma, pa idem malo isprobavati. Mogu tijesto umijesiti dan ranije, pa da odstoji u hladnjaku? Bojim se da neću stići to sve u jedno poslijepodne s obzirom da neznam. Šta kažete?
može li nešto drugo umjesto oraha?
Napravila sam juče ovaj divni kolač prema Vašem receptu. Izvrstan je.
:D moji recepti su najbolji
imam ja recept:1kg jabuka naribanih na sitno
1kg glatkog brašna
2 vrečice marcipana
3 žlice meda
3 jaja
1 čaša vode
25 dag šećera
i prstohvat sode bikarbone.
ovo je dobra pita, provjerili moji nepci :)
evo jedne, origigi apple pie!
sastojci:
18-20 zlica ostrog brasna
10-12 zlica ledeno hladne vode
170 g maslaca ili margarina
malo soli
5-6 vecih jabuka
sok i korica 1 limuna
2 vrhom pune zlice kristal secera
1 vrecica vanil-secera
vrhom puna zlicica cimeta
malo muskatnog orascica
malo suhog grozdja
2 zlicice gustina
pekmez od marelica
secer u prahu
brasno, maslac i sol pomijesati vilicom dok se naprave krupne mrvice.
nastaviti mijesiti rukom i uz stalno mijesanje dodavati po malo hladne vode. tijesto dobro izmijesiti, podijeliti ga na jednu vecu i jednu malo manju lopticu.
vecu lopticu rastanjiti i time obloziti pleh i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub pleha. vilicom izbosti tijesto na par mjesta (dno).
jabuke oguliti pa ih izrezati na tanke ploskice (dakle, bolje ih je izrezati na npr. onaj rezac za kupus, ne ribati u rezancice!), dodati sok i ribanu koricu limuna, cimet, m. orascic, secer, vanil-secer, grozdjice i gustin.
sve izmijesati pa tom smjesom prektiti pripremljeno, izbockano, tijesto.
razvaljati i drugu, manju, lopticu tijesta, njome prekriti smjesu od jabuka pa pazljivo zatvoriti rubove pite (cvrsto spojiti krajeve oba dijela tijesta).
pitu peci u pecnici vec ranije zagrijanoj na 180-200°C, 30-40 min.
izvaditi pitu i premazati ju, onako vrelu, pekmezom od marelica. posuti staub secerom (ili glazurom od staubsecera i limuna).
super
baš smo isprobali doma i ovu pitu i pitu od mamice
http://www.recepti.hr/recepti/vasi-recepti/pita-od-jabuka
obje za 5!
ovo su moji recepti, lea
pita će biti dobra
ova če pita da bude dobra
Recepti su super, ali ja kad pravim pitu onda obićno koliko margarina, duplo brasna. To znaci 25 dag margarina i 50 dag brasna, malo ruma, limunove korice naribane, žlica vrhnje i super kolać. Hvala na uvrštenju
LIJENA PITA (KOLAČ OD JABUKA)
Potrebno je: 250 g masti (margarina), 1 jaje i 2 žutanjka, 250 g kristal šećera, 1 prašak za pecivo, 1 mala šalica mlijeka, 800 g brašna i 1 kg jabuka.
Mast i jaja dobro umutiti (mikserom), dodati šećer, prašak za pecivo i mlijeko.Sve to zamjesiti s brašnom.Tijesto podijeliti na dva dijela a jabuke očistiti, izgratati i izdinstati sa šoljom šećera.Prvi dio tijesta staviti u podmazan i pobrašnjen pleh, preko njega jabuke, (posuti cimetom - poželji) a zatim drugi dio tijesta.Peći u zagrijanoj pećnici, pečen kolač posuti sitnim šećerom.
olvo je po meni najbolji recept za lenju pitu i njega ne bi menjala ni za koji drugi. po tom receptu je ovu vrstu kolaca spremala i moja baba, inace velemastor u kuhinji. SVE POHVALE
slažem se .... ni ja ga ne bih mijenjala i ne pada mi na pamet raditi po nekom drugom receptu :)
Potrebno je: 250 g masti (margarina), 1 jaje i 2 žutanjka, 250 g kristal šećera, 1 prašak za pecivo, 1 mala šalica mlijeka, 800 g brašna i 1 kg jabuka.
Mast i jaja dobro umutiti (mikserom), dodati šećer, prašak za pecivo i mlijeko.Sve to zamjesiti s brašnom.Tijesto podijeliti na dva dijela a jabuke očistiti, izgratati i izdinstati sa šoljom šećera.Prvi dio tijesta staviti u podmazan i pobrašnjen pleh, preko njega jabuke, (posuti cimetom - poželji) a zatim drugi dio tijesta.Peći u zagrijanoj pećnici, pečen kolač posuti sitnim šećerom.
ja sam snježana tomić...baš me zanima odakle je ovaj recept..gdje li sam ga još posijala :)
najbolja lijena pita.....moja prijateljica i moj muž je zovu kraljevskim kolačem :)
najbolja lijena pita.....moja prijateljica i moj muž je zovu kraljevskim kolačem :)
Jednostavno a ukusno, brzo za napraviti i često se pravi.
Bas ovaj recept imam vec preko 35 godina ... Ovde u Kanadi je hit u nasoj radnji...svi ga obozavaju. Sada sam prvi put naisla na nekog da ima isti recept. Nervira me kada u recept ubacuju suvo grozdje, orahe, limun...i ne znam ni ja sta sve...