60 ml +1 žlica vode
1 vrećica +1 žličica mljevene želatine (cca 15 gr)
8 žlica fruktoze
15 ml glicerina
1 kg šećera u prahu
Priprema:
1. Želatinu preliti sa 60 ml hladne vode i pustiti da nabubri. Za to vrijeme na laganoj vatri topiti fruktozu sa žlicom vode dok se ne dobije gusti sirup (ne smije prokuhati). Skinuti sa vatre i pustiti 10-ak sekundi da se ohladi i uz stalno miješanje dodavati glicerin malo po malo. Polako tu smjesu preliti po želatini i sve dobro izmiješati. U duboku posudu staviti 0.5 kg šećera u prahu i u sredini napraviti udubinu. Uliti mješavinu koju ste skuhali i miješati kuhačom dok se može a onda mijesiti rukama i dodavati ostatak šećera. Kao da mijesite tijesto samo umjesto brašna dodajete šećer u prahu. Nekad je potrebno i malo više od 1 kg šećera a nekad možda i manje sve ovisi koliko smjesa “popije”. Dobit ćete homogenu, bijelu masu koja se lako može oblikovati poput plastelina. Ako nećete odmah raditi s njom zamotajte je u prozirnu foliju i čuvajte na suhom i hladnom mjestu (nikako u frižideru) bez doticaja sa zrakom da se ne bi osušila.
Bojanje tijesta.
Ovu masu možete bojati jestivim bojama na način da u malu količinu mase (ovisi o tome za što vam treba) dodate malo boje i dugo mijesite dok se boja ne ujednači i dok ne dobijete nijansu koju želite. Ja sam koristila prehrambenu boju u tekućini. Ako želite prekriti cijelu tortu ticinom razvaljajte valjkom na debljinu 2-3 mm na veličinu duplo veću od torte. Prebacite preko torte i prvo valjkom pređite lagano po površini da dobro prione. Onda rukama pažljivo pritisnite sa strane i pazite da se ne stvore nabori . Nikako ne stavljati ticino na kreme koje sadrže mlijeko ili vodu ili na šlag jer će se otopiti. . Potrudite se da kad premazujete tortu bude što ravnija da ne bi nakon prekrivanja ticinom izgledala “brdovito”. Možete također izrađivati razne figurice, cvjetiće, srca i druge oblike. Figurice i ukrase možeta zalijepiti mješavinom vode šećera koju ste prethodno malo prokuhali. Fruktoza se može kupiti u DM-u a glicerin u ljekarni. Dobro je kada želite staviti masu na tortu da pazite da vam torta bude čvrsta sa čvrsto kremom i biskvitom ,biskvit mora uvijek biti gornji. Prije stavljanja mase na tortu morate napraviti smjesu koja se nanese po cijeloj torti u tankom sloju da bi se tičino zalijepio, ja to radim sa butter cream ,a recept je slijedeći: 150 gr maslaca, 250 gr šećera u prahu, 1 žlica arome vanilije, 4 žlice vruće vode. A to se radi tako da izmiksamo šećer i maslac pa dodati vodu i aromu od vanilije i miksati dok ne dobijete glatku kremu za mazanje.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+1)
Odlučila sam se okušati u pravljenju torte s ticinom smjesom. Ovo je moj prvi pokušaj a vi prosudite kako mi je ispalo.
Sastojci:
- 60 ml +1 žlica vode
- 1 vrećica +1 žličica mljevene želatine (cca 15 gr)
- 8 žlica fruktoze
- 15 ml glicerina
- 1 kg šećera u prahu
Priprema:
1. Želatinu preliti sa 60 ml hladne vode i pustiti da nabubri. Za to vrijeme na laganoj vatri topiti fruktozu sa žlicom vode dok se ne dobije gusti sirup (ne smije prokuhati). Skinuti sa vatre i pustiti 10-ak sekundi da se ohladi i uz stalno miješanje dodavati glicerin malo po malo. Polako tu smjesu preliti po želatini i sve dobro izmiješati. U duboku posudu staviti 0.5 kg šećera u prahu i u sredini napraviti udubinu. Uliti mješavinu koju ste skuhali i miješati kuhačom dok se može a onda mijesiti rukama i dodavati ostatak šećera. Kao da mijesite tijesto samo umjesto brašna dodajete šećer u prahu. Nekad je potrebno i malo više od 1 kg šećera a nekad možda i manje sve ovisi koliko smjesa “popije”. Dobit ćete homogenu, bijelu masu koja se lako može oblikovati poput plastelina. Ako nećete odmah raditi s njom zamotajte je u prozirnu foliju i čuvajte na suhom i hladnom mjestu (nikako u frižideru) bez doticaja sa zrakom da se ne bi osušila.
Bojanje tijesta.
Ovu masu možete bojati jestivim bojama na način da u malu količinu mase (ovisi o tome za što vam treba) dodate malo boje i dugo mijesite dok se boja ne ujednači i dok ne dobijete nijansu koju želite. Ja sam koristila prehrambenu boju u tekućini. Ako želite prekriti cijelu tortu ticinom razvaljajte valjkom na debljinu 2-3 mm na veličinu duplo veću od torte. Prebacite preko torte i prvo valjkom pređite lagano po površini da dobro prione. Onda rukama pažljivo pritisnite sa strane i pazite da se ne stvore nabori . Nikako ne stavljati ticino na kreme koje sadrže mlijeko ili vodu ili na šlag jer će se otopiti. . Potrudite se da kad premazujete tortu bude što ravnija da ne bi nakon prekrivanja ticinom izgledala “brdovito”. Možete također izrađivati razne figurice, cvjetiće, srca i druge oblike. Figurice i ukrase možeta zalijepiti mješavinom vode šećera koju ste prethodno malo prokuhali. Fruktoza se može kupiti u DM-u a glicerin u ljekarni. Dobro je kada želite staviti masu na tortu da pazite da vam torta bude čvrsta sa čvrsto kremom i biskvitom ,biskvit mora uvijek biti gornji. Prije stavljanja mase na tortu morate napraviti smjesu koja se nanese po cijeloj torti u tankom sloju da bi se tičino zalijepio, ja to radim sa butter cream ,a recept je slijedeći: 150 gr maslaca, 250 gr šećera u prahu, 1 žlica arome vanilije, 4 žlice vruće vode. A to se radi tako da izmiksamo šećer i maslac pa dodati vodu i aromu od vanilije i miksati dok ne dobijete glatku kremu za mazanje.
Hvala Bogu da sam došla do recepta za Ticino masu, sada moram što prije napraviti....
Baš mi je drago da sam vam pomogla oko recepta . Ja sam je pravila prvi put i ispalo je odlično.
Hvala na receptu za ticino masu, moram je što prije napraviti.....