Tiramisu torta 'lepeza'
Tijesto
- 3 jaja
- 13 dag šećera
- 7,5 dag brašna
- 7,5 dag gustina
- 1/4 male žlice praška za pecivo
Nadjev
- 50 dag sira za tiramisu ili dukatele
- 10 dag svježeg sira
- 13 dag šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- sok od jednog većeg limuna
- 6 dl tučenog vrhnja
- 1 žlica sitnog šećera
- 8 listića želatine
- 1 veliku i 1 malu limenku bresaka
Priprema:
Od bjelanjaka napravite snijeg i postupno dodavajte šećer, žumanjke i miješajte. Brašno pomiješajte s gustinom i praškom za pecivo i promiješajte s kremom. Tijesto stavite na namašćen ili masnim papirom obložen lim za torte i poravnajte. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 min. Ohlađeni biskvit prerežite, gornji dio mora biti nešto tanji. Donji dio biskvita ostavite na lim i oko njega stavite obruč za tortu. Posložite polovice breskvi sa udubljenjem prema gore.
Svježi sir i sir za tiramisu izmiješajte, pritom pazite da ne ostanu grudice. Dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok. Želatinu napravite po uputi na vrećici i dodajte sir. Nakon desetak minuta dodajte 5 dl tučenog vrhnja izmiješanog sa žlicom sitnog šećera. Dobro izmiješajte, stavite na biskvit sa breskvama i ostavite na hladnom najmanje 3 - 4 sata. Gornji dio biskvita izrežite na 12 dijelova, obilno posipajte sitnim šećerom. Iz polovice breskvi narežite na 12 ploščica i lijepo složite na tiramisu kremu. Od preostaloga miješanog vrhnja na svaku ploščicu breskve napravite zvjezdicu. Narezani gornji dio biskvita koso (lepezasto) složite preko ploškica bresaka i vrhnja.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): Torte / torta / torte i slastice
- Sastojci: želatina / vanilin šećer / svježi sir / šećer / prašak za pecivo / marelice / limunov sok / jaja / jagode / gustin / dukatela / breskve / brašno