TORTA OD JAGODA
U sezoni jagoda češće spremam ovu tortu, a nešto rijeđe kolač. Zapravo, kalup ionako možete birati sami.
Tijesto:
- 5 bjelanjaka
- 25 dkg šećera
- 5 žumanjaka
- 30 dkg brašna
- 1 prašak za pecivo
Sirup:
- sok od 2 limuna
- 2 žlice vode
- 2-3 zlice šećera
Prokuhati i preliti obadvije polovice tijesta.
Krema:
- 6 žumanjaka
- 1 cijelo jaje
- 30 dkg čokolade
- 10 dkg šećera u prahu
- 6 bjelanjka
- 10 dkg šećera u prahu
- 10 dkg margarina
- 2 izrađene šlag pjene ili pola l slatkog vrhnja
- kilogram jagoda
Priprema:
žumanjke, cijelo jaje, čokoladu i šećer u prahu kuhati na pari. Izraditi snijeg od bjelanjaka i šećera pa umiješati u vruću kremu. U hladnu kremu umiješati izrađen margarin i izrađen šlag.
Na jednu polovicu tijesta staviti 80 dkg do 1 kg jagoda (narezanih). Na to prelti pola kreme. Drugu polovicu tijesta istrgati na komadiće, natopiti u kremu i složiti gore.
Ostavi do drugog dana u kalupu. Ukrasiti slatkim vrhnjem.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): torta / torte i slastice / kolači s čokoladom
- Sastojci: šlag / šećer u prahu / prašak za pecivo / margarin / limun / jaje / jagode / čokolada