Torta od naranči
sastojci:
Tijesto
- 1 jaje
- 7 žumanjaka
- 28 dag šećera
- strugana korica od 1 naranče
- 12 dag mljevenih badema (oraha)
- 2 jušne žlice mrvica
- 7 bjelanjaka
Nadjev
- crni biskvit
- izmrvljen sok od 2 naranče
- 3 - 4 žice pekmeza od naranče ili marelice
- 2 žlice sirupa od naranče po potrebi
- 4 naranče narezane na ploške
- 2 vrećice preljeva za torte
priprema:
Pjenasto umutite jaje i 7 žumanjaka sa šećerom. Dodajte koricu od naranče, orahe i mrvice. Posebno istucite čvrst snijeg od 7 bjelanjaka, pa ga lagano žlicom umiješajte u žumanjke. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, smjesu izlijte u dobro nauljen i pobrašnjen lim pa pecite 35 - 40 minuta. Pečeno tijesto ohladite na mrežici. Ohlađeno tijesto prerežite nožem ili koncem na 3 jednaka dijela.
Nadjev
- 6 žumanjaka
- 15 dag šećera
- sok od 3 naranče
- 1 žlica brašna
- 20 dag maslaca
Žumanjke, šećer i narančin sok pjenasto umutite, dodajte brašno, miješajte na pari dok se ne zgusne. U ohlađeno dodajte pjenasto izmiješan maslac. Dobro izmiješanim nadjevom premažite prvi i drugi dio tijesta, a ostatkom premažite cijelu tortu.
Ukras
- 2 manje naranče
- 15 dag šećera
- 2 žlice vode
- 2 dl slatkog vrhnja
Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, pa ukrasite tortu, a poseban ukras su ušećerene kriške naranče, koje pripremimo na sljedeći način: Naranče ogulimo, pa uklonimo i bijeli dio kore. Razdijelimo na kriške. Šećer kuhamo s vodom 10 - 15 minuta da se potpuno zgusne. Svaku krišku nabodemo na čačkalicu, pa uronimo u šećer nekoliko puta. Ostavimo na čakalici koju zabodemo u jabuku ili naranču, kako bi se potpuno osušila. Ukrasimo tortu.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): torta od naranči / torta / torte i slastice
- Sastojci: voda / slatko vrhnje / sirup od naranče / šećer / preljev za torte / naranče / mrvice / maslac / korica od naranče / jaje / brašno / bademi