Zapečene lignje s krumpirom
Sastojci
- 2 kg lignji
- 1,5 kg krumpira
- 2 čepa bijelog vina
- maslinovo ulje
- česšnjak
- peršin
- sol
- papar
Postupak pripreme
Oguliti krumpir, narezati na kockice i staviti ga peći u pećnicu namazanu ulem na 180 stupnejva. Maslinovog ulja mora biti dosta kako se krumpir ne bi zapekao odmah. Možete dodati imalo vode i pomiješati maslinovo ulje s običnim.POsoliti. Lignje očistiti, odijeliti krakove od tijela te sve zajedno pomiješati s maslinovim uljem i češnjakom. Malo posoliti i popapriti(po želji dodajte neke druge začine). Dobro promiješati. Krumpiru, prije nego što se ispeče, dodati lignje i vino, pa peći još 20-ak minuta Dobar tek, RASTY
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje
moje ime je Biserka
dobar dan jako sam sretna da sam pronasla takve super recepte ja sam iz Austalije gdje zivim 40 godina momentalno zivim u Kini gdje budem ostala sa suprugom jednu ili dvije godine jos jednom hvala na super receptima
Biserka Frese
Dobro je znati da je maslinovo ulje jako osjetljivo na termicku obradu. Isto tako maslinovo ulje gubi sva svoja svojstva prilikom termicke obrade i zbog toga ukoliko radimo nesto s njime i obradujemo ga. Vise cemo sebi stetiti nego koristiti jer ulje postaje kancerogeno i time stetimo svojem zdravlju.
Najzdravije je maslinovo ulje kada se konzumira "sirovo" tj. kada ga konzumiramo u obliku tekucine. Nazalost malo ljudi ga podnosi pa je najbolje namociti malo kruha u ulje i na taj nacin ga probaviti. Imat cemo puno vise koristi od mirisa, okusa, probave, ...Nego kada koristimo maslinovo ulje koje je termicki obradeno.
Ispricavam se autoru teksta zbog male upadice ali morao sam jer autor prica da bi trebali staviti dosta maslinovog ulja a cinjenica je da malo ljudi zna o maslinovom ulju i njegovoj termickoj obradi.
Maslinovo ulje obiluje antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale nastale prženjem ili pečenjem, obiluje vitaminom A, E, klorofilom i beta karotenom. U postupku rafiniranja djevičansko maslinovo ulje ne prolazi termičku obradu i upravo zbog te činjenice sačuvani su svi visoko vrijedni sastojci (druga ulja nemaju takve karakteristike jer se u postupku rafinacije izgubi velik dio antioksidansa) u njemu koji na indirektan način u vrijeme pečenja lignji čuvaju i štite oleinsku kiselinu o kojoj se toliko govori. Prije se savjetovalo da se ono koristi svježe, ali novija istraživanja to više ne pokazuju. U savkom ulju dolazi do stvaranja slobodnih radikala koji djeluju kancerogeno, napadaju DNK, mutiraju ga i nastaju metastaze. Tako da, evo iznosim drugo mišljenje. Za primjer navodim kancerogenost i količinu slobodnih radikala od dima cigarete. Mene zato bode u oči to da maslinovo ulje kancerogeno.....