Zebra torta
Ova kombinacija sira i nutelle, bez dodataka brašna će vas sigurno oduševiti. Još kad se malo poigra sa bojama i dobije zebra efekt malo tko se neće oduševiti ovom tortom. Nuttela i sir definitivno su dobitna kombinacija za h tortu.
Sastojci za šest osoba
- 250 gr svježeg sira
- 250 gr marscapone sira
- 0.5 šalice šećera
- ekstrat vanilije
- 3 jaja
- malo soli
- 0.5 šalice nutelle
Priprema
- Pomiješati jaja i šećer (bolji je efekt uvijek ako se posebno istuče bjelanjak, a posebno žumanjak sa šećerom), dodati marscapone sir, svježi sir, ekstrakt vanilije i sol.
- Miješati na lagano dok ne dobijemo kompaktnu smjesu.
- Razdvojiti smjesu na dva dijela, te u jednu polovicu umiješati pola šalice nutelle.
- Uliti smjesu sa nutellom u kalup za tortu, zatim drugu polovinu smjese u obliku kruga lagano ulijevati preko smjese sa nutellom. Ponoviti postupak ukupno 3 puta, te istovremeno širiti radijus kruga. Ukoliko vam je ovo previše komplicirano, možete jednostavno na dijelove ulijevati bijelu smjesu (efekt će isto biti lijep).
- Tortu staviti na drugi pleh u koji smo ulili vrelu vodu (ovdje koristiti običan pleh za pečenje), te peći 50 min na 150ºC.
- Ostaviti tortu ohladiti.
- Hladnu tortu oprezno tankim nožem odvojiti od ruba kalupa, te istresti na tacnu.
- Staviti u hladnjak na 24 sata.
Posluživanje
Ovdje je idealno koristiti pleh koji nema odvojivo dno, jer tortu treba peći u vodenoj kupelji. Ukoliko imamo samo kalup sa odvojivim dnom, omotati ga pa čak i nekoliko puta - prvo PVC pa zatim aluminijskom folijom da budemo sigurni da voda neće ući u kalup sa tortom).
Vodenu kupelj napravimo jednostavno tako da kalup sa tortom stavimo na obični pleh za pečenje koji u koji smo ulili vrelu vodu (voda će doći otprilike do polovine kalupa od torte). Preporučeni kalup za ovu tortu je 26-28 cm.