Zimska tava
Ovaj recept sam naučila od koleginice arheologa dok smo bili na terenu. Brz, ukusan i malo neobičan. Međutim u makedonskoj kuhinji u više slanih recepata se dodaju suve šljive, na pr. tava sa ribom. Prvi put sam je probala pre 15 godina od svekrve, a ona je naucila od njene mame. Smatram da i ovaj recept koji šaljem ima dužu upotrebu al za mene je nov. Pravila sam ga vec nekoliko puta ove godine i porodici i gostima i svima se dopao.
Sastojci:
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 8 strukova praziluka
- 250 gr suvih šljiva (bez koštice)
- malo vode, zejtin, začini
Postupak pripreme:
Na zejtinu, u šerpi upržiti 4 struka praziluka isečenog na krugove sa 1/2 kg mljevenog mesa, pa dodati ostali praziluk (isto na krugice), prekriti sastojke vodom, staviti vegetu, so, biber, mljevu papriku, ljutu paprikicu ( iseckanu) i 250 gr suvih šljiva. Krčkati oko pola sata. U glinenu tavu prebaciti vec skoro goto jelo i malo zapeći u rerni.
Prijatno!
- Sastojci: Biber / mljeveno meso / šljive