1 pileći file
1 srednja glavica luka/kapule, isjeckana
1 kavena žličica curry-a
1 kavena žličica mljevene crvene paprike (ljute)
1 žličica koncentrata rajčice
1 i pol šalice (od 2 dcl) riže (arborio)
2 dcl crnog vina
oko 4 šalice vruće vode
1 žličica soli
svježe mljeveni papar i peršin
maslinovo ulje oko 3 žlice (kod mene ofrlje :))
Priprema:
U širu tavu staviti ulje, dodati kapulu, malo posloliti i pirjati dok luk ne omekša i počne blago žutiti. Dodati narezano meso, pržiti ga sa svih strana pa onda dodati začine: curry, paprika, koncentrat rajćice,.. promiješati nek se malo začini ugriju i počnu puštati mirise, dodati riži te i nju pržiti oko 2 - 3 minute stalno miješajući. Usuti vino, miješati sve dok vino ne ispari pa onda uliti prvu šalicu vode...nastaviti miješati, posoliti i popapriti te svaki put kada tekućina ispari dodati sljedeću šalicu vode...
Kada je skoro sva voda isparila, a riža skuhana al dente odnosno malo tvrda u sredini, rižoto je gotov i s njim odmah na stol...gotov rižot posuti isjeckanim peršinom i poslužite odmah. Poslužiti ga uz neku sezonsku salatu, po želji možete ga posuti i ribanim parmezanom...
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.5 (+4)
Svako ima neko svoje uvjetno rečeno "džoker" jelo..ono kada ti mozak stane i ništa ti drugo ne pada na pamet...eh, kod mene je to rižoto...jedan od načina pripreme je i ovaj
Sastojci:
- 1 pileći file
- 1 srednja glavica luka/kapule, isjeckana
- 1 kavena žličica curry-a
- 1 kavena žličica mljevene crvene paprike (ljute)
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 1 i pol šalice (od 2 dcl) riže (arborio)
- 2 dcl crnog vina
- oko 4 šalice vruće vode
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni papar i peršin
- maslinovo ulje oko 3 žlice (kod mene ofrlje :))
Priprema:
U širu tavu staviti ulje, dodati kapulu, malo posloliti i pirjati dok luk ne omekša i počne blago žutiti. Dodati narezano meso, pržiti ga sa svih strana pa onda dodati začine: curry, paprika, koncentrat rajćice,.. promiješati nek se malo začini ugriju i počnu puštati mirise, dodati riži te i nju pržiti oko 2 - 3 minute stalno miješajući. Usuti vino, miješati sve dok vino ne ispari pa onda uliti prvu šalicu vode...nastaviti miješati, posoliti i popapriti te svaki put kada tekućina ispari dodati sljedeću šalicu vode...
Kada je skoro sva voda isparila, a riža skuhana al dente odnosno malo tvrda u sredini, rižoto je gotov i s njim odmah na stol...gotov rižot posuti isjeckanim peršinom i poslužite odmah. Poslužiti ga uz neku sezonsku salatu, po želji možete ga posuti i ribanim parmezanom...
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com