Zagorska juha
Sastojci potrebni za zagorsku juhu
- 16 dag dimljenog mesa od vratine ili rebara
- 8 dag gljiva (mogu biti i šampinjoni)
- 4 dag kuhane šunke
- 4 dag dimljene, mesnate slanine
- 30 dag krumpira
- 12 dag svježe rajčice (ili malo ukuhane)
- 8 dag svježe paprike (zimi možete staviti mljevenu sušenu papriku)
- 8 dag ulja
- 8 dag brašna
- 1 dl kiselog vrhnja
- 8 dag luka
- sol, papar
Priprema zagorske juhe
Nasjeckajte luk i ispržite na ulju. Dimljeno meso, šunku i slaninu narežite na kockice velike poput graška. Pirjajte ih 8 minuta na isprženom luku i dodajte paprike, gljive i rajčice, narezane također na jednako velike kockice. Pirjajte desetak minuta da se povrće raspadne. Zalijte kipućom vodom, stavite krumpir što ste ga prije ogulili i također narezali na kockice. Kuhajte 30 minuta. Načinite od preostalog ulja i brašna svijetlu zapršku te je metnite u juhu. Pustite da provri, posolite, popaprite. Umiješajte još i vrhnje, pa pustite da još malo kuha. Prije posluživanja pospite nasjeckanim peršunovim lišćem.
- Vaše oznake (tagovi): zagorska kuhinja
- Sastojci: brašno / gljive / kiselo vrhnje / krumpir / kuhana šunka / paprika / pradajz / ulje / vratina / dimljeno meso / sol / luk