50 dag brašna
1 svježi kvasac
25 dag margarina
1 žlica masti
2 dcl mlijeka
2 žlice šećera
Nadjev:
mljeveni orasi
mljeveni mak
Ukras:
žutanjak
Postupak pripreme
Kvasac otopiti u 2 dcl toplog mlijeka s dvije žlice šećera. Margarin i mast usitniti, miješajući s brašnom (zdrobiti). Dodati sol i otopljen kvasac i sve dobro umijesiti. Tijesto ostaviti da odstoji. Podijeliti ga na tri dijela i razvaljati u tri lista. Svaki list nadjenuti mljevenim orasima ili mljevenim makom. Umotati u savijaču (gužvaru). Rasporediti na pobrašnjen pleh i ostaviti 30 minuta da odstoji. Gornju površinu ukrasiti umućenim žutanjkom. Peći u zagrijanoj pećnici.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2 (+1)
‹ Domaći dizani kolač
najbolji recept
MAKOVNJAČA I OREHNJAČA ›
Sastojci
- 50 dag brašna
- 1 svježi kvasac
- 25 dag margarina
- 1 žlica masti
- 2 dcl mlijeka
- 2 žlice šećera
Nadjev:
- mljeveni orasi
- mljeveni mak
Ukras:
Postupak pripreme
Kvasac otopiti u 2 dcl toplog mlijeka s dvije žlice šećera. Margarin i mast usitniti, miješajući s brašnom (zdrobiti). Dodati sol i otopljen kvasac i sve dobro umijesiti. Tijesto ostaviti da odstoji. Podijeliti ga na tri dijela i razvaljati u tri lista. Svaki list nadjenuti mljevenim orasima ili mljevenim makom. Umotati u savijaču (gužvaru). Rasporediti na pobrašnjen pleh i ostaviti 30 minuta da odstoji. Gornju površinu ukrasiti umućenim žutanjkom. Peći u zagrijanoj pećnici.