Gužvarice (Orehnjača ili makovnjača)

recepti_bez_slike
50 dag brašna 1 svježi kvasac 25 dag margarina 1 žlica masti 2 dcl mlijeka 2 žlice šećera Nadjev: mljeveni orasi mljeveni mak Ukras: žutanjak Postupak pripreme Kvasac otopiti u 2 dcl toplog mlijeka s dvije žlice šećera. Margarin i mast usitniti, miješajući s brašnom (zdrobiti). Dodati sol i otopljen kvasac i sve dobro umijesiti. Tijesto ostaviti da odstoji. Podijeliti ga na tri dijela i razvaljati u tri lista. Svaki list nadjenuti mljevenim orasima ili mljevenim makom. Umotati u savijaču (gužvaru). Rasporediti na pobrašnjen pleh i ostaviti 30 minuta da odstoji. Gornju površinu ukrasiti umućenim žutanjkom. Peći u zagrijanoj pećnici.
 Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2 (+1) ‹ Domaći dizani kolač najbolji recept MAKOVNJAČA I OREHNJAČA ›

Sastojci

  • 50 dag brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 25 dag margarina
  • 1 žlica masti
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 žlice šećera

Nadjev:

  • mljeveni orasi
  • mljeveni mak

Ukras:

  • žutanjak

Postupak pripreme

Kvasac otopiti u 2 dcl toplog mlijeka s dvije žlice šećera. Margarin i mast usitniti, miješajući s brašnom (zdrobiti). Dodati sol i otopljen kvasac i sve dobro umijesiti. Tijesto ostaviti da odstoji. Podijeliti ga na tri dijela i razvaljati u tri lista. Svaki list nadjenuti mljevenim orasima ili mljevenim makom. Umotati u savijaču (gužvaru). Rasporediti na pobrašnjen pleh i ostaviti 30 minuta da odstoji. Gornju površinu ukrasiti umućenim žutanjkom. Peći u zagrijanoj pećnici.


Prosjek: 2 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)