Hrana bez glutena - recept
Gluten je bjelančevinasta tvar koja se najviše koristi u prehrambenoj industriji, ali bez obzira na nutritivna svojstva, ako odlučite smanjiti unos glutena, to bi moglo pomoći vašem organizmu.
Svi koji su osjetljivi na gluten ili imaju celijakiju, smiju jesti svježe meso, ribu, voće i povrće, grah, jaja, neobrađeno orašasto voće, kukuruz, tapioku, rižu, soju, amaranth i heljdu.
Ukoliko ste odlučili postepeno promijeniti prehrambene navike i puni ste pozitivne energije, to neće biti problem. Brojna istraživanja su pokazala da hrana bez glutena ima brojne prednosti, pa zašto ne bi počeli s jednostavnim receptom kao što je pita sa suhim smokvama.
Pita sa suhim smokvama
Ovaj recept je odličan za sve koji vole suhe smokve i sočne pite. Prije nego krenete spremati desert, bit će vam potrebno nekoliko namirnica.
Sastojci:
2,5 žlice vode
1/2 žlice gustina
Prhko tijesto
250 g bezglutenske smjese za kolače
50 g šećera
1,5 žlica hladne vode
130 g ohlađenog maslaca
Nadjev sa smokvama
130 g naribanih ili usitnjenih jabuka
350 g suhih smokava
1/2 žlice ruma
50 ml vode
1/2 naribane korice limuna
Postupak:
Prvo što treba učiniti je pripremiti smokve tako što ćete ih staviti u blender i usitniti. Potom ćete naribati koricu limuna i jabuke te ostaviti sa strane.
Nakon toga se uzme posuda u koju se stavi voda, naribane jabuke, rum, naribana korica limuna i smokve. Sastojci se pirjaju između 5 i 10 minuta na laganoj vatri, nakon čega se dodaje gustin koji ste prethodno otopili u vodi. Promiješate još jednom i isključite kolo te ostavite da se hladi sa strane dok ne završite s pripremom tijesta.
Da bi dobili savršeno tijesto potrebno je sve sastojke staviti u jednu posudu i s rukama umijesiti glatko tijesto. Potom očistite radnu površinu, stavite malo brašna i razvaljate tijesto te s njime pokrijete kalup u koji ste prije dodali malo ulja i brašna. Ostane li višak tijesta sa strane, njega je potrebno ukloniti te iskoristiti kako bi kasnije mogli pokriti pitu.
Tijesto se zatim na nekoliko mjesta izbode vilicom te se rasporedi nadjev od jabuka i smokvi. Zagrijte pećnicu na 180 °C te stavite pitu. Pećnicu isključite nakon najviše 30 minuta ili dok ne primijetite da se pita nije zarumenila. Kad se pita ohladila ukrasite ju s malo šećera i poslužite. Dobar tek!
Više je prednosti koje prehrana bez glutena ima na naše zdravlje, pa tako ne treba zaboraviti da pomaže smanjiti krvni tlak, ublažiti probavne smetnje, spriječiti nastanak dijabetesa, usporiti starenje, podići energiju i smanjiti prekomjernu težinu.
Odlučili ste i želite iskušati brojna ukusna jela koja možete dobiti od namirnica bez glutena? Vrijeme je da posjetite stranicu Priroda i društvo ili se osobno zaputite na adresu Ozaljska 71, gdje ćete moći birati među najboljim bezglutenskim proizvodima kao i raznim drugim bioproizvodima.