280 gr brašna
190 gr maslaca
1 žlica šećera
pola žličice soli
malo hladne vode
1 jaje za premazivanje tijesta
1 žlica šećera za posipanje tijesa
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer i sol, dodajte ohlađeni maslac narezna na kockice, trljajte maslac i brašno prstima dok ne dobijete sitne mrvice.
Dodajte vode, malo po malo dok ne umijesite tijesto.
Oblikujte kuglu, podijelite ju na dva dijela (malo veći i manji dio), zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Sastojci za nadjev:
1 kg marelica
2 žlice gustina
2 pune žlice meda
2 žlice smeđeg šećera
pola žličice cimeta
sok jednog limuna
Priprema:
Marelice očistite od koštica i narežite, posipajte sa ostalim sastojcima i promiješajte.Tijesto razvaljajte (veći komad tijesta) i složite u kalup, meni je lijepše kad radim u okruglom kalupu, složite polovice marelica na tijesto i na to ili naribajte drugi dio tijesta ili složite ogradicu od tijesta. Tijesto premažite razmućenim jajetom i posipajte sa šećerom.
Pećnicu zagrijte na 180C. Pecite pitu oko 50 minuta, dok ne bude zlatne boje.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.3 (+3)
‹ Pita od jabuka
najbolji recept
Pita od sira i oraha ›
Mmmm, obožavam marelice, a ovaj kolač je divan. Slatko i sočno!
Sastojci za tijesto:
- 280 gr brašna
- 190 gr maslaca
- 1 žlica šećera
- pola žličice soli
- malo hladne vode
- 1 jaje za premazivanje tijesta
- 1 žlica šećera za posipanje tijesa
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer i sol, dodajte ohlađeni maslac narezna na kockice, trljajte maslac i brašno prstima dok ne dobijete sitne mrvice.
Dodajte vode, malo po malo dok ne umijesite tijesto.
Oblikujte kuglu, podijelite ju na dva dijela (malo veći i manji dio), zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Sastojci za nadjev:
- 1 kg marelica
- 2 žlice gustina
- 2 pune žlice meda
- 2 žlice smeđeg šećera
- pola žličice cimeta
- sok jednog limuna
Priprema:
Marelice očistite od koštica i narežite, posipajte sa ostalim sastojcima i promiješajte.Tijesto razvaljajte (veći komad tijesta) i složite u kalup, meni je lijepše kad radim u okruglom kalupu, složite polovice marelica na tijesto i na to ili naribajte drugi dio tijesta ili složite ogradicu od tijesta. Tijesto premažite razmućenim jajetom i posipajte sa šećerom.
Pećnicu zagrijte na 180C. Pecite pitu oko 50 minuta, dok ne bude zlatne boje.
To je klasično prhko tijesto...., ja obično tako radim, ali i ja ponekad stavljam jaje i prašak za pecivo, ovisno o receptu.
Hvala na odgovoru. Javim kako je ispao. Priznajem da ce mi bit neuobicajeno bez jaja i praska za pecivo ali zanima me utoliko vise.
Javite kako je ispao:)
Peče se na 180 C, oko 50 min., ja sam pekla u klasičnom okruglom kalupu, ne znam točno promjer oko 30 cm.
Vjerujem da je kolac dobar, prepisala sam recept i pripremam ssastojke. Mozete molim jos dodat informacije o duljini i stupnju pecenja kao i obujmu pleha. Najljepse zahvaljujem. Pozdrav, Milana