1/2 kg tikvica
4 jaja
5 vrhom punih žlica brašna
1 manja glavica luka
2 režnja češnjaka
papar i sol po ukusu
Priprema
Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajdno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Luk i češnjak sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično tko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i popapriti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i češnjak. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom žlicom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.5 (+10)
Ovo bi se jelo moglo nazvati i tikvice za početnike, jer ne treba velika vještina u pripremi, a može se servirati kao prilog ili uz salatu kao samostalni lagani ljetni ručak.
Sastojci
- 1/2 kg tikvica
- 4 jaja
- 5 vrhom punih žlica brašna
- 1 manja glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- papar i sol po ukusu
Priprema
Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajdno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Luk i češnjak sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično tko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i popapriti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i češnjak. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom žlicom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.
Brzo,jednostavno i odlično !
JAKI
dobar recept , moram probat
o, da, jedan od top 10 recepata ovdje.
Polpete od tikvica radim ovako, ali i u slatkoj varijanti (sa smjesom za palačinke, naribane i ocjeđene tikvice i mrvicu više šećera nego za palačinke). Pečem ih na onaj američki način - deblje nego obične i malo su manje.
Inace nisam ljubiteljica tikvica, ali pripremljene ovako nesto su sto se ne smije propustiti. Probala sam i dosta nacina, ali ovaj je nekako najlaksi i ujedno najbolji. Odlican recept. Svaka cast!
Za one koji ne vole masno - hrpice se mogu složiti na
masni papir i peći u pećnici oko 1/2 sata na 200 ° C
- izvrsno je - a može se staviti svakakvih dodataka
npr. krušne mrvice umjesto brašna, naribati sira ili parmezana, sezama, obavezno petrusina i sl.