Rum tortice
Sastojci:
- 6 žutanjaka
- 14 dag šećera
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 8 dag mljevenih oraha
- 5 dag krušnh mrvica
- 2 jušne žlice ruma
Krema:
- 15 dag maslaca
- 15 dag šećera
- 1 žutanjak
- 1 vrećica vanilin šećera
- 5 dag mljevenih oraha
Ocaklina od ruma:
- 3 jušne žlice ruma
- 18 dag mljevenog šećera
Ukrasi:
- po potrebi polovice jezgre oraha
Priprema:
Tijesto: Pjenasto mutite žutanjke sa šećerom. Smjesi dodajte mljevene orahe i krušne mrvice koje ste ranije prelili rumom. Sada dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka koje ste istukli sa prstohvatom soli i lagano promiješajte kuhačom (nikako mikserom). U prikladan kalup pravokutnog oblika stavite pek papir, tanko ga premažite maslacem te stavite smjesu. Pecite u ranije ugrijanoj pećnici na 180 st. C oko 15-tak minuta, odnosno kad čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Dobro ohladite i prerežite vodoravno na dva dijela.
Krema: Pjenasto umutite omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte žutanjak, a onda i mljevene orahe. Smjesa mora biti rahla.
Slaganje: Na donju polovicu tijesta razmažite svu kremu i poklopite gornjim dijelom biskvita. Pritisnite lagano rubove, a onda pobrašnjenim kalupom za pokladnice (krafne) oprezno, u jednom potezu izrežite (izbodite) tortice.
Ocaklina od rumaRum i šećer miješajte žlicom tako dugo dok smjesa ne postane posve jednolična i glatka. Svaku torticu prelijte (žličicom) ocaklinom, a na sredinu stavite polovicu jezgre oraha.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolaci / kolači i slastice
- Sastojci: jaja / krušne mrvice / maslac / orasi / rum / šećer / vanilin šećer