Štrukli od zelja - zelnica
Krapinsko-zagorska županija prepoznala je bogatstvo nasljeđa i u želji za očuvanjem autohtonih recepata organizirala manifestaciju Babičini kolači na kojemu je gospođa Manda Kogaj prirpemila stari recept štrukle od zelja.
Tijesto
- 1/2 kg glatkog brašna
- 1 jaje
- Malo ulja
- Malo soli
- Malo mlake vode
Nadjev
- 1/2 kg zelja
- 1/2 kg svježeg sira
- 10 dag oraha
- 1 dcl vrhnja
- 2 jaja
- Šećer
- Ulje
- Sol
Priprema
Glatko brašno umijesiti s malo mlake vode, staviti jaje i malo soli. Tijesto namazati uljem i pustiti da stoji barem pola sata. Nakon toga tijesto razvući i namazati uljem. Kada se ulje upije, staviti nadjev.
Nadjev: Zelje narezati na tanke reznace, malo prokuhati, zatim ga ocijediti i pirjati na laganoj vatri. Kad se zelje ohladi dodati sir, dva jaja, mljevene orahe, šećer i malo soli. Sve zajedno izmiješati, dodati vrhnje i malo ulja. Zatim nadjev staviti na tijesto, te tako pripremljene štrukle saviti, izrezati i staviti u namašćeni lim za pečenje.
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice / Kuhati / orah
- Sastojci: glatko brašno / jaja
moja baka je ovo jelo zvala zeljevača. prste smo lizali nakon što bismo slistili cijeli protvan. U potrazi za tim jelom naišla sma na ovaj recept i prema sastojcima mi se čini da bi to moglo biti jelo koje je baka spremala. Probat cu ovih dana :)