Juha od bundeve
Budneva je vrlo zdravo povrće i juha koja se spravi od nje sa dodatkom ostalog povrća i začina sigurno grije tokom prohladnih jesenskih dana.
Potrebno:
- 300 gr. budneve
- 1 veća šargarepa
- 1 krompir srednje veličine
- 1 crveni luk srednje veličine
- 1 režanj češnjaka (bijelog luka)
- kocka za supu
- začini po želji
- malo ulja ili putera
- prepržene sjemenke bundeve
Oguljenu bundevu, krompir, sargarepu i luk narezati na kocke te staviti posudu sa litar vode u koju se doda kocka za supu. Pustiti da se povrce kuha u juhi dok sve ne omeksa a onda blenderom sve izmjesati kako bi se dobila izjednacena juha. Juhu vratiti na vatru pa dodati zacine, ulje ili puter te po zelji dodati i vrhnje za kuhanje. juhu servirati u zdjelu te je zaciniti sa persunom (ili nekim drugim zacinom po zelji) i preprzenim sjemenkama bundeve.
Link izvora / potpis autora: New Caledonia with love
- Sastojci: vrhnje za kuhanje / ulje / crveni luk / mrkva / bijeli luk / bundeva