Šalša šporka

Autor: LanaM   (palac x 39752) |moji recepti

0
4 rajčice srednje veličine 2 luka srednje veličine 50 ml maslinovog ulja 1 režanj češnjaka jedna vrhom puna čajna žličica koncentrata od rajčice 1 dcl crvenog vina začini po želji (origano, majčina dušica....) sol Priprema: Rajčica se nareže na veće kocke kao i crveni luk. Češnjak se nareže na tanke listiće. U posudu se stavlja maslinovo ulje, malo se posoli, te se na njega stavlja luk, češnjak i rajčica. Ovo je jako bitno, tek kada se sve stavi u posudu, upali se vatra na jače i pusti da se zakaramelizira, tako se dobiva slatkoća i luk ostaje u prirodnoj formi. Potom se smanji temperatura i kad smjesa zakuha treba dodati koncentrat i vino, podliti povrtnim temeljcem ili vodom. Umak treba kuhati do željene gustoće, a pokazatelj nafinije šporke šalše je luk koji treba biti potpuno kuhan, ali ne raspadnut.     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Moja baka ju je ovako radila, predivna i "preslatka". Otkrila mi je tajnu kako da ne stvljam šećer kao neki, niže će te je i vi otkriti.
Šorka šalša

Sastojci:

  • 4 rajčice srednje veličine
  • 2 luka srednje veličine
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • jedna vrhom puna čajna žličica koncentrata od rajčice
  • 1 dcl crvenog vina
  • začini po želji (origano, majčina dušica....)
  • sol

Priprema:

Rajčica se nareže na veće kocke kao i crveni luk. Češnjak se nareže na tanke listiće.

U posudu se stavlja maslinovo ulje, malo se posoli, te se na njega stavlja luk, češnjak i rajčica.

Ovo je jako bitno, tek kada se sve stavi u posudu, upali se vatra na jače i pusti da se zakaramelizira, tako se dobiva slatkoća i luk ostaje u prirodnoj formi.

Potom se smanji temperatura i kad smjesa zakuha treba dodati koncentrat i vino, podliti povrtnim temeljcem ili vodom.

Umak treba kuhati do željene gustoće, a pokazatelj nafinije šporke šalše je luk koji treba biti potpuno kuhan, ali ne raspadnut.

 

 

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)