250 gr. suhoga graska
2 komada svinjskoga mesa od vrata (oko 300 gr.)
150 gr. susene slanine (speka) po mogucnosti sto mesnatijeg
2 para kranjskih kobasica
1 glavica luka (veca)
1 poriluk (prasa)
1 manja mrkva (zimska)
1 celer korijen
1-2 krompira (zavisi od velicine)
List perusana,list celera (po zelji)
zacini;biber, sol i drugi aromati po zelji (suseni)
PRIPREMA;
Suhi grasak oprati i staviti u veci lonac,staviti svinjsko meso,mesnati suseni spek i 3 komada kocke za supu (najbolje je govedje)
nasuti vode da prekrije sastojke.
Staviti da se kuha (prvo na jaku vatru dok ne prokuha) a zatim smanjiti vatru da lagano kuha oko 45 minuta.Eventualno pjenu skidati sa kasikom.
U medjuvremenu dok se meso i spek kuha pripremimo povrce i to
- mrkvu na kolutice narezemo kao i korijen celera,poriluk isto tako(prvo ga dobro operemo),luk na sitno narezemo i krompir na kockice narezemo.
- list persuna i celera sitno isjeckamo
- kranjsku kobasicu na snite nasjeckamo ne bas previse tanko.
Nakon 45 minuta izvadimo svinjsko meso i spek-slaninu te izrezemo na kockice pazeci na eventualno koscice iz mesa i vratimo u lonac gdje se vec nalazi kuhan suseni grasak (koji nije vise u zrnu)
Dodamo zatim pripremljeno narezano povrce i stavimo kuhati jos oko 30 minuta uz obavezno lagano mjesanje pazeci da ne napravimo kasu.
Pred kraj dodamo zacine(So biber i druge aromate po zelji a moze i kasika vegete)
Uz ovu juhu dobro dodje svjezi kruh.... Dobar tek
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2 (+2)
Stizu zimski dani a sa tim danima potrebno je i nesto jace jesti kako bi se i bolje osjecali na skijanju,klizanju i inace na snjegu.
Mislim da ova juha ispunjava te uvjete
Potrebno je za 3 - 4 osobe
- 250 gr. suhoga graska
- 2 komada svinjskoga mesa od vrata (oko 300 gr.)
- 150 gr. susene slanine (speka) po mogucnosti sto mesnatijeg
- 2 para kranjskih kobasica
- 1 glavica luka (veca)
- 1 poriluk (prasa)
- 1 manja mrkva (zimska)
- 1 celer korijen
- 1-2 krompira (zavisi od velicine)
- List perusana,list celera (po zelji)
- zacini;biber, sol i drugi aromati po zelji (suseni)
PRIPREMA;
Suhi grasak oprati i staviti u veci lonac,staviti svinjsko meso,mesnati suseni spek i 3 komada kocke za supu (najbolje je govedje)
nasuti vode da prekrije sastojke.
Staviti da se kuha (prvo na jaku vatru dok ne prokuha) a zatim smanjiti vatru da lagano kuha oko 45 minuta.Eventualno pjenu skidati sa kasikom.
U medjuvremenu dok se meso i spek kuha pripremimo povrce i to
- mrkvu na kolutice narezemo kao i korijen celera,poriluk isto tako(prvo ga dobro operemo),luk na sitno narezemo i krompir na kockice narezemo.
- list persuna i celera sitno isjeckamo
- kranjsku kobasicu na snite nasjeckamo ne bas previse tanko.
Nakon 45 minuta izvadimo svinjsko meso i spek-slaninu te izrezemo na kockice pazeci na eventualno koscice iz mesa i vratimo u lonac gdje se vec nalazi kuhan suseni grasak (koji nije vise u zrnu)
Dodamo zatim pripremljeno narezano povrce i stavimo kuhati jos oko 30 minuta uz obavezno lagano mjesanje pazeci da ne napravimo kasu.
Pred kraj dodamo zacine(So biber i druge aromate po zelji a moze i kasika vegete)
Uz ovu juhu dobro dodje svjezi kruh.... Dobar tek
Link izvora / potpis autora: Zorro