Juha od suhoga graska

Autor: Zorro   (palac x 5293) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
250 gr. suhoga graska 2 komada svinjskoga mesa od vrata (oko 300 gr.) 150 gr. susene slanine (speka) po mogucnosti sto mesnatijeg 2 para kranjskih kobasica 1 glavica luka (veca) 1 poriluk (prasa) 1 manja mrkva (zimska) 1 celer korijen 1-2 krompira (zavisi od velicine) List perusana,list celera (po zelji)   zacini;biber, sol i drugi aromati po zelji (suseni) PRIPREMA; Suhi grasak oprati i staviti u veci lonac,staviti svinjsko meso,mesnati suseni spek i 3 komada kocke za supu (najbolje je govedje) nasuti vode da prekrije sastojke. Staviti da se kuha (prvo na jaku vatru dok ne prokuha) a zatim smanjiti vatru da lagano kuha oko 45 minuta.Eventualno pjenu skidati sa kasikom. U medjuvremenu dok se meso i spek kuha pripremimo povrce i to - mrkvu na kolutice narezemo kao i korijen celera,poriluk isto tako(prvo ga dobro operemo),luk na sitno narezemo i krompir na kockice narezemo. - list persuna i celera sitno isjeckamo - kranjsku kobasicu na snite nasjeckamo ne bas previse tanko. Nakon 45 minuta izvadimo svinjsko meso i spek-slaninu te izrezemo na kockice pazeci na eventualno koscice iz mesa i vratimo u lonac gdje se vec nalazi kuhan suseni grasak (koji nije vise u zrnu) Dodamo zatim pripremljeno narezano povrce i stavimo kuhati jos oko 30 minuta uz obavezno lagano mjesanje pazeci da ne napravimo kasu. Pred kraj dodamo zacine(So biber i druge aromate po zelji a moze i kasika vegete) Uz ovu juhu dobro dodje svjezi kruh.... Dobar tek  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2 (+2)
Stizu zimski dani a sa tim danima potrebno je i nesto jace jesti kako bi se i bolje osjecali na skijanju,klizanju i inace na snjegu. Mislim da ova juha ispunjava te uvjete

Potrebno je za 3 - 4 osobe

  • 250 gr. suhoga graska
  • 2 komada svinjskoga mesa od vrata (oko 300 gr.)
  • 150 gr. susene slanine (speka) po mogucnosti sto mesnatijeg
  • 2 para kranjskih kobasica
  • 1 glavica luka (veca)
  • 1 poriluk (prasa)
  • 1 manja mrkva (zimska)
  • 1 celer korijen
  • 1-2 krompira (zavisi od velicine)
  • List perusana,list celera (po zelji)  
  • zacini;biber, sol i drugi aromati po zelji (suseni)

PRIPREMA;

Suhi grasak oprati i staviti u veci lonac,staviti svinjsko meso,mesnati suseni spek i 3 komada kocke za supu (najbolje je govedje)

nasuti vode da prekrije sastojke.

Staviti da se kuha (prvo na jaku vatru dok ne prokuha) a zatim smanjiti vatru da lagano kuha oko 45 minuta.Eventualno pjenu skidati sa kasikom.

U medjuvremenu dok se meso i spek kuha pripremimo povrce i to

- mrkvu na kolutice narezemo kao i korijen celera,poriluk isto tako(prvo ga dobro operemo),luk na sitno narezemo i krompir na kockice narezemo.

- list persuna i celera sitno isjeckamo

- kranjsku kobasicu na snite nasjeckamo ne bas previse tanko.

Nakon 45 minuta izvadimo svinjsko meso i spek-slaninu te izrezemo na kockice pazeci na eventualno koscice iz mesa i vratimo u lonac gdje se vec nalazi kuhan suseni grasak (koji nije vise u zrnu)

Dodamo zatim pripremljeno narezano povrce i stavimo kuhati jos oko 30 minuta uz obavezno lagano mjesanje pazeci da ne napravimo kasu.

Pred kraj dodamo zacine(So biber i druge aromate po zelji a moze i kasika vegete)

Uz ovu juhu dobro dodje svjezi kruh.... Dobar tek 

Prosjek: 2 (+2)
Link izvora / potpis autora: Zorro
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)