Goveđa juha
Sastojci
- 3/4 kg koljenice
- 15 dkg soli (3 žlice)
- 3 l vode
- 5-8 zrna papra
- 2 režnja češnjaka
- korjenasto povrće za goveđu juhu:
- dvije srednje mrkve
- stabljike peršina i celera
- zeleni dio poriluka
- korijen celera
- korijen korabice
- luk
- list kelja
Priprema
Meso oprati i pristaviti kuhati u hladnu, posoljenu vodu pa dodati korjenasto povrće za juhu, staviti na najslabiju vatru i kuhati još sat vremena. Kad se juha skuhala (kad je meso mekano) juha se procijedi. U zeleni za goveđu juhu bi trebalo biti otprilike 20 dkg korjenastog povrća. Ovisno o dobu godine, može se dodati karfiol, trvdi dio kupusa (srce), a ukoliko je meso masnije, može se dodati i jedan okuljeni krumpir koji će pokupiti masnoću.
Kuhano meso može se poslužiti uz neki umak (recimo od kopra), mrkvica se nareže na kolutiće i doda u procijeđenu juhu. U tako pripremljenu juhu ukuhaju se rezanci, knele ili dodatak po želji. Na kraju se sitno nasjeckaju listovi peršina ili vlaska i pospu na seviranu goveđu juhu.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Vaše oznake (tagovi): govedina / juha / mesno jelo / predjelo
- Sastojci: celer / govedina / koljenica / kopar / korijen korabice / korjenasto povrće / krumpir / list kelja / peršin / rezanci / mrkvica / srce / meso
ovo je juha koju moja mama najcesce kuha.Zamolilame da ju sutra spremim da ih ceka kad se budu vratili s puta, a ja sam se napravila vazna i rekla da cu spremit jos bolju nego sto je njena. Mislim da necu pogrijesit s ovim jer su to sastojci koje i ona svaki put stavlja, a juha joj je prefina. Znam da moram stavit u hladnu vodu sve sastojke kako bi juha bila bolja.
Nema do juhe :) http://www.maslinovo.hr