Krem-juha od ječma
"Majci žita", boginji Demetri Stari su Grci posvećivali žrtvene kolače od ječmenog brašna kao znak zahvale što je što ih je darivala tom vrijednom, ljekovitom žitaricom. Izvrsna topla jela, razne juhe, napici poput piva ili Kneippove sladne kave, no isto tako i ljekovita sluz i kupke od slada samo su neke blagodati koje možemo uzeti od ječma.
Od čega se radi ova juha:
- 300 g oljuštenog ječma
- 1 veća mrkva
- 1 korijen repe
- 1 koleraba
- 1 struk poriluka
- 1 žumanjak
- 1 šalica mlijeka
- 2 žlice slatkog vrhnja
- 1 žlica (rižine) škrobi
- 2 žlice ulja
- 2 žlice sjeckanog peršina
- majčina dušica
- lovor
- sol
- papar
Kako se radi ova juha:
Preko noći namočite ječam kako bi nabubrio i sutradan ga skuhajte. Povrće očistite i narežite na kockice. Propirjajte ga nekoliko minuta na ulju pa istresite u kuhani ječam. Dodajte majčinu dušicu i list lovor, posolite i kuhajte na tihoj vatri još oko pola sata. zatim izvadite lovor i majčinu dušicu, a juhu raskašite štapnim mikserom. Žumanjke umutite s mlijekom i (rižinom) škrobi pa dodajte u juhu. Na kraju umiješajte vrhnje i pospite i pospite sjeckanim peršinom.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): oljušteni ječam / ječam / mrkva / repa / koleraba / poriluk / žumanjak / mlijeko / slatko vrhnje / škrob / rižina škrob / ulje / sjeckani peršin / peršin / majčina dušica / lovor / sol / papar
- Sastojci: oljušteni ječam / ječam / mrkva / repa / koleraba / poriluk / žumanjak / mlijeko / slatko vrhnje / škrob / rižina škrob / ulje / sjeckani peršin / peršin / majčina dušica / lovor / sol / papar