Trogirska juha od cvjetace / kaula / karfiola
Sastojci:
0.5kg cvjetace
0,5 - 1 dcl maslinovog ulja (neko voli masnije,neko manje masnije)
1 zlica brasna - vrhom puna
4-5 reznja cesnjaka
100 grama prsuta
100ml bijelog vina
sol,papar - po ukusu
1-2 grancice sjeckanog persina
Priprema:
Cvjetacu odvojiti na cvijetice i staviti kuhati u 1250 ml vode,cim voda zakuha,ostaviti jos 1 minutu,te ugasiti.
U drugoj posudi poprziti maslinovo ulje i brasno,dodati cesnjak te zalijati sa vodom u kojoj se kuhala cvjetaca.
Prsun narezati na kockice te zajedno sa cvjetacom dodati u juhu.
Kuhati oko 45 minuta na srednje jakoj vatri te pred sam kraj dodati vino,sol,papar te persin,ostaviti da zakuha,ugasiti i posluziti.
- Vrijeme pripreme: 1 sat