2 žlice maslaca ili ulja
1 manji luk
220 grama gljiva (šaminjoni, vrganji ili neke druge gljive po izboru)
2 režnja češnjaka
1 žličica nasjeckanog timijana
1/4 šalice dobrog bijelog vina ili temeljca
1 glavica kelja (kelj narezati na trakice, pa blanširati)
Sastojci za umak od cvjetače:
velika žlica maslinovog ulja ili maslaca
2 režnja češnjaka
720 grama cvjetače (jedna manja glavica)
2,5 dcl temeljca (ako nemate, može i voda)
60 – 65 grama gorgonzole
sol i papar po ukusu
mlijeka u jednoj mjeri kao i gorgonzole
Sastojci za tijesto:
9 kuhanih dugačkih lazanja doppia Riccia
250 grama ricotte (može i skuta)
60 – 65 grama sira ribanca
120 grama razmrvljene mozzarele
Priprema za punjenje:
U loncu rastopiti maslac na srednje jakoj vatri, dodati luk i gljive i kuhati 15-20 min, dok se luk i gljive ne karameliziraju.
Dodati češnjak i timijan i kuhati minutu dvije dok se ne razvije aroma.
Dodati vino da rastopi sastojke koji su se primili za dno.
Dodati blanširani kelj i kuhati 10 minuta dok sve ne omekani i ne poveže se.
Priprema za umak od cvjetače:
Zagrijati maslinovo ulje (ili rastopiti maslac) na srednje jakoj vatri i ne pustiti da se previše zagrije, dodati češnjak dok ne razvije aromu (otprilike minutu)
Dodati cvjetaču i temeljac, zagrijati do vrenja na jakoj vatri do vrenja, pa smanjiti vatru i kuhati poklopljeno, povremeno miješajući, 8-10 minuta dok se cvjetača ne skuha. Provjeriti je li cvejtača kuhana vilicom.
Kad je kuhano, sve usitini štapnim mikserom ili u blenderu.
Vratiti na vatru, pa dodati gorgonzolu, sol i papar po ukusu, dodati mlijeko pa kuhati na umjerenoj vatri dok se sir ne otopi i dok ne postignete željenu gustoću umaka.
Priprema:
Na skuhano tijesto u tankom premazu nanijeti riccotu pomješanu s parmezanom, preko toga premazati umakom od gljiva, pa zarolati.
Složiti rolice u nauljeni pleh (ili vatrostalnu posudu) za pečnje.
Preko svake rolice preliti umak od cvjetače ravnomjerno raspoređujući umak.
U prethodno zagrijanoj pećnici na 175⁰C peći 25-30 minuta do zlatno smeđe boje.
Recept je sa stranice http://www.closetcooking.com/
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.3 (+3)
‹ Rigatoni alla norma
najbolji recept
Sicilijanski špageti ›
Gljive, kelj i sir zarolani u dugačke listove za "lasagne doppia Riccia", bogato preliveni kremastim umakom od gorgonzole i cvjetače zapačeni do zlatno smeđe boje, to morate probat.
Sastojci za punjenje:
- 2 žlice maslaca ili ulja
- 1 manji luk
- 220 grama gljiva (šaminjoni, vrganji ili neke druge gljive po izboru)
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica nasjeckanog timijana
- 1/4 šalice dobrog bijelog vina ili temeljca
- 1 glavica kelja (kelj narezati na trakice, pa blanširati)
Sastojci za umak od cvjetače:
- velika žlica maslinovog ulja ili maslaca
- 2 režnja češnjaka
- 720 grama cvjetače (jedna manja glavica)
- 2,5 dcl temeljca (ako nemate, može i voda)
- 60 – 65 grama gorgonzole
- sol i papar po ukusu
- mlijeka u jednoj mjeri kao i gorgonzole
Sastojci za tijesto:
- 9 kuhanih dugačkih lazanja doppia Riccia
- 250 grama ricotte (može i skuta)
- 60 – 65 grama sira ribanca
- 120 grama razmrvljene mozzarele
Priprema za punjenje:
U loncu rastopiti maslac na srednje jakoj vatri, dodati luk i gljive i kuhati 15-20 min, dok se luk i gljive ne karameliziraju.
Dodati češnjak i timijan i kuhati minutu dvije dok se ne razvije aroma.
Dodati vino da rastopi sastojke koji su se primili za dno.
Dodati blanširani kelj i kuhati 10 minuta dok sve ne omekani i ne poveže se.
Priprema za umak od cvjetače:
Zagrijati maslinovo ulje (ili rastopiti maslac) na srednje jakoj vatri i ne pustiti da se previše zagrije, dodati češnjak dok ne razvije aromu (otprilike minutu)
Dodati cvjetaču i temeljac, zagrijati do vrenja na jakoj vatri do vrenja, pa smanjiti vatru i kuhati poklopljeno, povremeno miješajući, 8-10 minuta dok se cvjetača ne skuha. Provjeriti je li cvejtača kuhana vilicom.
Kad je kuhano, sve usitini štapnim mikserom ili u blenderu.
Vratiti na vatru, pa dodati gorgonzolu, sol i papar po ukusu, dodati mlijeko pa kuhati na umjerenoj vatri dok se sir ne otopi i dok ne postignete željenu gustoću umaka.
Priprema:
Na skuhano tijesto u tankom premazu nanijeti riccotu pomješanu s parmezanom, preko toga premazati umakom od gljiva, pa zarolati.
Složiti rolice u nauljeni pleh (ili vatrostalnu posudu) za pečnje.
Preko svake rolice preliti umak od cvjetače ravnomjerno raspoređujući umak.
U prethodno zagrijanoj pećnici na 175⁰C peći 25-30 minuta do zlatno smeđe boje.
Recept je sa stranice http://www.closetcooking.com/
ovo izgleda dobro.Sutra cu napraviti .
bas jako fino izgleda moram napraviti ali mi posaljite sliku od cvetace i temeljac ja neznam stoje to molim vas.
Cvjetača je karfiol, a temeljac je bistra juha od povrća, dakle to je umjesto vode ukusnije je kad se zaljeva temeljcem, on može inaće biti pileći, govedski ili riblji....