Bakina zamjena za baklavu
Ja sam bila dijete u vrijeme kad se baš nije imalo svega u izobilju i nije bilo lako praviti kolače, a ja sam ih obožavala oduvijek! U bakinoj bilježnici pronašla sam ovaj stari recept za taj zamjenski kolač kojeg sam kao dijete doma jela često umjesto baklave, jer ja sam gradsko dijete, a u gradu je sve trebalo kupiti....
Ne znam točno u limu koje veličine ga treba peći,(baka i mama su umrle, a ja ih nikad nisam stigla pitati), no ja ga pečem u malom, tj. veličine polovine pećnice.
Sastojci:
- 5 šalica brašna
- 5 šalica mlijeka
- 3 šalice griza
- 3 šalice ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice cimeta
- 100 gr usitnjenih oraha
- 100 gr suhog grožđa (prethodno namočenog u toploj vodi)
Sastojci za sirup:
- 8 šalica šećera
- 8 šalica vode
Priprema:
Sve sastojke dobro izmiješati i staviti peći na 180°C. Kad je pečeno provjerimo čačkalicom, kolač zalijemo vrućim sirupom koji smo napravili.
8 šalica šećera
8 šalica vode
Sirup kuhati dok ne postane sirupasto, što znači da treba kuhati oko 20-25 minuta.
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: vode
HVALA za ovaj dobar recept od srca
lepo je