6 bjelanjaka
20 dag šećera u prahu
sok 1/2 limuna
10 dag lješnjaka
Priprema:
Lješnjake lagano popržiti i sitno nasjeckati pa rasporediti po pek-papiru na velikom protvanu od pečnice ( bilo bi dobro ako imate još i za 1-2 žlice mljevenih - može i oraha, pa da se dobro popune rupice, tako će se ispečena kora lakše odvojiti). Od bjelanjaka tuči snijeg, pa kad su več istučeni skoro do kraja, postupno dadavati šećer u prahu i kad je dovoljno čvrsto, dodati limunov sok. Dodajete li šećer prebrzo, sve će biti prerijetko i ispečena kora će se jako zalijepiti.
Izrađeni snijeg lagano razmazati po lješnjacima (najlakše će biti ako prvo po cijeloj površini nanesete manje hrpice pa lagano razmazujete). Staviti peči u zagrijanu pečnicu na 180°C 20 min.
Sastojci za kremu:
6 žumanjaka
10 dag šećera
4 dl mlijeka
2 pune žlice gustina
1 mahuna vanilije ili vrečica burbon vanilin šećera
2,5 dl vrhnja za šlag
Priprema:
Žumanjke, šećer, gustin i 3 žlice hladnog mlijeka dobro izmiksati. Ostalo mlijeko zakuhati s vanilijom (ja sam koristila vrečicu burbon vanilije). Rajnglu s provrelim mlijekom maknuti s vatre i polako, stalno miješajući pjenjačom, ulijevati smjesu od žumanjaka. Vratiti na laganu vatru i kratko miješati da se krema zgusne, ali NE ZAKUHATI! Ostaviti da se ohladi ( prekrila sam je folijom da se ne napravi korica).
Napraviti šlag od slatkog vrhnja ( miješajte najmanjom brzinom 3-4 min, pa uzmite pjenjaču i završite tako da ga u 4-5 jačih okretaja istučete - ne predugo jer će dobiti okus margarina).Ostaviti ga u frižideru dok se ne ohladi sve ostalo.
Sastojci za voćnu filu:
1 ananas (može i šumsko voće, jagode, trešnje, domaći džem od marelica...)
2 limete *
Priprema:
Ananas nasjeći na sitnije kockice, prokuhati sa sokom limete. Kad omekša, izblendati ili usitniti štapnim mikserom da dobijete džem. Džem možete kombinirati ovisno o sezoni.
* nisam imala limete pa sam iscijedila sok pola limuna i dodala malo vode. Kad je prokuhalo i ananas omekšao, višak tekućine sam odlijala. Radila sam sa pola većeg ananasa.
POSTUPAK:
Na pečenu koru od bjelanjaka staviti kremu od jaja i vanilije, na nju šlag, a na šlag u tankom sloju voćnu filu ( ja sam premazala samo do polovice). Počnite rolati od strane gdje je voćna fila tako da ostane u sredini. Kolač dobro ohladiti.
Dio kreme ( 2-3 žlice) možete ostaviti i pomiješati je sa voćnim sokom pa iskoristiti za ukrašavanje
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+2)
Recept je iz uskrsnog izdanja časopisa Delicije, a spremaju ga u jednom ribljem restoranu u Opatiji i preporučaju da ovom modernom varijantom šnenokli zasladite svoju obitelj nakon finog ribljeg ručka, a uz vino Muškat......svi okusi tako su se divno stopili - ovi kvrckavi lješnjaci u podlozi od bjelanjaka savršeno pašu sa laganom kremom uz notu voća!
Sastojci za koru:
- 6 bjelanjaka
- 20 dag šećera u prahu
- sok 1/2 limuna
- 10 dag lješnjaka
Priprema:
Lješnjake lagano popržiti i sitno nasjeckati pa rasporediti po pek-papiru na velikom protvanu od pečnice ( bilo bi dobro ako imate još i za 1-2 žlice mljevenih - može i oraha, pa da se dobro popune rupice, tako će se ispečena kora lakše odvojiti). Od bjelanjaka tuči snijeg, pa kad su več istučeni skoro do kraja, postupno dadavati šećer u prahu i kad je dovoljno čvrsto, dodati limunov sok. Dodajete li šećer prebrzo, sve će biti prerijetko i ispečena kora će se jako zalijepiti.
Izrađeni snijeg lagano razmazati po lješnjacima (najlakše će biti ako prvo po cijeloj površini nanesete manje hrpice pa lagano razmazujete). Staviti peči u zagrijanu pečnicu na 180°C 20 min.
Sastojci za kremu:
- 6 žumanjaka
- 10 dag šećera
- 4 dl mlijeka
- 2 pune žlice gustina
- 1 mahuna vanilije ili vrečica burbon vanilin šećera
- 2,5 dl vrhnja za šlag
Priprema:
Žumanjke, šećer, gustin i 3 žlice hladnog mlijeka dobro izmiksati. Ostalo mlijeko zakuhati s vanilijom (ja sam koristila vrečicu burbon vanilije). Rajnglu s provrelim mlijekom maknuti s vatre i polako, stalno miješajući pjenjačom, ulijevati smjesu od žumanjaka. Vratiti na laganu vatru i kratko miješati da se krema zgusne, ali NE ZAKUHATI! Ostaviti da se ohladi ( prekrila sam je folijom da se ne napravi korica).
Napraviti šlag od slatkog vrhnja ( miješajte najmanjom brzinom 3-4 min, pa uzmite pjenjaču i završite tako da ga u 4-5 jačih okretaja istučete - ne predugo jer će dobiti okus margarina).Ostaviti ga u frižideru dok se ne ohladi sve ostalo.
Sastojci za voćnu filu:
- 1 ananas (može i šumsko voće, jagode, trešnje, domaći džem od marelica...)
- 2 limete *
Priprema:
Ananas nasjeći na sitnije kockice, prokuhati sa sokom limete. Kad omekša, izblendati ili usitniti štapnim mikserom da dobijete džem. Džem možete kombinirati ovisno o sezoni.
* nisam imala limete pa sam iscijedila sok pola limuna i dodala malo vode. Kad je prokuhalo i ananas omekšao, višak tekućine sam odlijala. Radila sam sa pola većeg ananasa.
POSTUPAK:
Na pečenu koru od bjelanjaka staviti kremu od jaja i vanilije, na nju šlag, a na šlag u tankom sloju voćnu filu ( ja sam premazala samo do polovice). Počnite rolati od strane gdje je voćna fila tako da ostane u sredini. Kolač dobro ohladiti.
Dio kreme ( 2-3 žlice) možete ostaviti i pomiješati je sa voćnim sokom pa iskoristiti za ukrašavanje
Link izvora / potpis autora: ČASOPIS DELICIJE - USKRSNO IZDANJE 2012.