3 kg šljiva
600 g smeđeg šećera
6 vrećica vanilin šećera
2 žlice cimeta
2 žlice ruma
Priprema:
Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje
Šljive staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro promiješati Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (šljive će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće) Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
Zatim po želji šljive dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) , dodati 2 žlice ruma, sve dobro promiješati i peći još zadnjih pola sata.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.3 (+4)
Džem obično kuhamo, ali ja sam se ovaj put odlučila da ga ispečem , i nisam požalila, naprotiv, od sada džem od šljiva pečem ! :)
Džem od šljiva
- 3 kg šljiva
- 600 g smeđeg šećera
- 6 vrećica vanilin šećera
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice ruma
Priprema:
Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje
Šljive staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro promiješati Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (šljive će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće) Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
Zatim po želji šljive dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) , dodati 2 žlice ruma, sve dobro promiješati i peći još zadnjih pola sata.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi
Link izvora / potpis autora: homemadebyb.blogspot.com
Upravo završila, savršenog okusa!