1 litra brašna
dva jaja
jedan kvasac
malo ruma
toplo mlijeko
malo ulja
jedan cijeli margarin
osam žlica šećera
100gr grožđica
Postupak
Kvasac stavite u šalicu sa žlicom šećera i brašna, zaliti s toplim mlijekom. U brašno dodajte dva jaja, dvije-tri jušne žlice šećera, malo ruma, dodati prethodno pripremljen napuhnuti kvasac u mlijeku i mijesiti. Dalje dodavati toplog mlijeka i dalje mijesiti i dodati kod formiranog tijesta malo ulja da se lakše odlijepi od posude. Količina mlijeka ovisi o moći upijanja brašna.
Pustite na toplom da se diže i kad se prvi puta digne, malo promijesite, te ostavite da se još diže. Kad se drugi puta digne, promijestite i stavite na pobrašnjelu podlogu. Tijesto razvaljajte na debljinu prsta u krug. Margarin razmutite s 4 žlice šećera i time premažite razvaljano tijesto. Na to nasipajte grožđice.
Tijesto zarolajte u roladu. Roladu režite na šnitice od cca 1,5-2cm. Roladice slažite u crni lim, prethodno premazan margarinom. Pecite na 180 stupnjeva. Kada je gnijezda polupečena, zalijte sa 3-4 dcl prethodno zagrijanog mlijeka s 3-4 jušne žlice šećera. Pecite dok gnijezda ne pozlatne.
Savjet: Koristite brašno namjensko za dizana tijesta ili obično glatko brašno. Ova količina sastojaka je za puni veliki crni lim od pečnice. Količina šećera je promjenjiva, kao i grožđica, a margarin svakako izvadite dan prije da bude mekan i da se lakše može razraditi sa šećerom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+716)
Jednostavno i fino, javite kako je ispalo!
Sastojci za osinja gnijezda
- 1 litra brašna
- dva jaja
- jedan kvasac
- malo ruma
- toplo mlijeko
- malo ulja
- jedan cijeli margarin
- osam žlica šećera
- 100gr grožđica
Postupak
Kvasac stavite u šalicu sa žlicom šećera i brašna, zaliti s toplim mlijekom. U brašno dodajte dva jaja, dvije-tri jušne žlice šećera, malo ruma, dodati prethodno pripremljen napuhnuti kvasac u mlijeku i mijesiti. Dalje dodavati toplog mlijeka i dalje mijesiti i dodati kod formiranog tijesta malo ulja da se lakše odlijepi od posude. Količina mlijeka ovisi o moći upijanja brašna.
Pustite na toplom da se diže i kad se prvi puta digne, malo promijesite, te ostavite da se još diže. Kad se drugi puta digne, promijestite i stavite na pobrašnjelu podlogu. Tijesto razvaljajte na debljinu prsta u krug. Margarin razmutite s 4 žlice šećera i time premažite razvaljano tijesto. Na to nasipajte grožđice.
Tijesto zarolajte u roladu. Roladu režite na šnitice od cca 1,5-2cm. Roladice slažite u crni lim, prethodno premazan margarinom. Pecite na 180 stupnjeva. Kada je gnijezda polupečena, zalijte sa 3-4 dcl prethodno zagrijanog mlijeka s 3-4 jušne žlice šećera. Pecite dok gnijezda ne pozlatne.
Savjet: Koristite brašno namjensko za dizana tijesta ili obično glatko brašno. Ova količina sastojaka je za puni veliki crni lim od pečnice. Količina šećera je promjenjiva, kao i grožđica, a margarin svakako izvadite dan prije da bude mekan i da se lakše može razraditi sa šećerom.
Evo mog recepta:
Kvas:28 dag brašna,2suha kvasca,4 dag šećera i 2,5 dl mlijeka
Tijesto:6 žutanjaka,4 dag šećera,malo soli,8 dag maslaca,28 dag brašna,24 dag maslaca za premazivanje
Nadjev:12 dag maslaca,4 žlice šećera,đem od višanja,2 šalice sjeckanih oraha,10 dag grožđica
Preljev:4 dl mlijeka,žlica otopljenog maslaca,5 žlica šećera,vanilin šećer
Napraviti kvas.Izmiješati ostalo brašno sa žutanjcima,rastopljenim maslacem,šećerom i soli.Dodati uzašli kvas i umijesiti glatko tijesto.Razvaljati što tanje,premazati otopljenim maslacem preklopiti da malo odstoji.Ponoviti 3x.Ponovo razvaljatipremazati đemom,posuti orasima i grožđicama,te zarolati.Rezati na debljinu oko 1 cm.Slagati u veliki pleh i pečeno preliti još vruće vrućim,malo reduciranim preljevom.