Paprenjaci
Ove kolače nismo doma pekli i spremali, ali ih je mama uvijek kupila za vrijeme prošćenja u našem mjestu pa me paprenjaci oduvijek podsječaju na te dane.
Sastojci:
- 45 dag brašna
- 18 dag masti
- 15 dag šećera
- 15 dag oraha
- 1 jaje
- 3 žumanjka
- 2 žlice meda
- cimet, klinčić
- papar, muškatni orah
Priprema:
U brašnu razdrobite mast, dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraha i papra. Sve to umijesite u prhko tijesto. Ostavite ga stajati oko 1/2 sata na hladnom mjestu, zatim ga razvaljajte na dasci i režite kekse ukrasnim kotačićem ,ili specijalnim drvenim kalupom za paprenjake. Izrezane pecite na namazanoj tepsiji oko 15 minuta na temperaturi od 200-220°C.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: cimet / jaje / klinčić / mast / med / muškatni oraščić / orah / papar / šećer
Lijepi pozdrav...sviđaju mi se ovi paprenjaci, iako sam stavila malo više meda. Drugo sve radila prema receptu i ispalo ok. Probala sam i paprnjake na ona drugi način, za koje mi je trebao kg meda, kg masti, kg šećera ( sve po 1 kg), 43 kg brašna, 2 žumanca, žlica sode bikarbone, pa cimet, papar, klinčići. Možete zagrijati i pomiješati med, mast i šećer, a kada se ohlade. Dodajte brašno, cimet, klinčiće, žumanjke i sodu bikarbonu. Sve se dobro izmiješa, razvalja, oblikuje kalupom, izreže i stavi peći ;)