Uskršnja pletenica
Sastojci za tijesto
- 1/2 kg brašna
- 20 grama svježeg kvasca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 2 jaja
- 50 grama šećera
- naribana korica jedne naranče i limuna
- prstohvat soli
- 50 grama omekšalog maslaca
Sastojci za nadjev
- 100 grama mljevenih oraha
- 100 grama mljevenih bajama
- 50 grama maslaca
- 3 žlice marmelade
Priprema
Od bajama, oraha, maslaca i marmelade napravi smjesu kojom ćeš puniti pletenicu
Tijesto:
Prosijte 1/2 kg brašna, dodajte u stredinu 20 grama svježeg kvasca kojeg ste otopili u 250 ml mlika. Pustite da stoji 10 min. Dodajte u to 2 jaja, 50 grama šećera, malo soli, koricu limuna i naranče i maslac, sve zajedno dobro izmješajte meko tijesto, po potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto odnosno posudu u kojoj je tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 40-ak min na toplom. Nakon toga premjesite tijesto i podjelite ga na tri dijela. Svaki dio razvaljajte približno na jednaku dužinu i širinu.Tijesto namaži pripremljenim nadjevom i pažljivo zarolajte. (Trebaš dobiti tri roladice). Stavite roladice na pek papir jednu do druge, spoji pri vrhu i od rolada ispletite pletenicu. Krajeve dobro spojite. Prebacite ih u pleh u koji će te peći(ja sam stavila na obrnutu stranu pleha) Namažite pletenicu razmučenim jajom i pecite 40-ak min na 200 stupnjeva. Ispečenu po želji pospite šečerom u prahu.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta