Vodenjaci
Ovo je jedan tradicionalni recept za područje grada Biograda na moru i okolice. Ime je vjerojatno dobio po tome što se tijesto "diže" u kanti hladne vode!
Inače je to veoma star recept i pišem ga da se ne zaboravi na koji način su nekada žene radile kolače, u vrijeme kad još u svojim domaćinstvima nisu imale ni struje ni vodovodne cijevi.
Ovaj recept je omaž svim tim ženama, a ja sam ga dobila od Smilje Šaponje.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 čaša mlijeka
- 1 kvas
- 15 dag masti i malo ulja
- 1 vanilija
- malo korice od limuna
- prstohvat soli
- oko 1 kg brašna
Priprema:
Sve sastojke izmiješati u glatko tijesto i umotati u čistu, pobrašnjenu krpu. Staviti u cijelu najlon vrećicu i staviti u kantu hladne vode da ukisa oko sat vrimena.
Kad je tijesto ukisalo, staviti ga na dasku posutu šećerom, raditi razne oblike, od kiflića, pereca itd. Posložiti na pouljen i pobrašnjen lim i staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C peći dok ne porumene.
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini