Vodenjaci

recepti_bez_slike
4 jaja 1 čaša mlijeka 1 kvas 15 dag masti i malo ulja 1 vanilija malo korice od limuna prstohvat soli oko 1 kg brašna Priprema: Sve sastojke izmiješati u glatko tijesto i umotati u čistu, pobrašnjenu krpu. Staviti u cijelu najlon vrećicu i staviti u kantu hladne vode da ukisa oko sat vrimena. Kad je tijesto ukisalo, staviti ga na dasku posutu šećerom, raditi razne oblike, od kiflića, pereca itd. Posložiti na pouljen i pobrašnjen lim i staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C peći dok ne porumene. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)
Ovo je jedan tradicionalni recept za područje grada Biograda na moru i okolice. Ime je vjerojatno dobio po tome što se tijesto "diže" u kanti hladne vode! Inače je to veoma star recept i pišem ga da se ne zaboravi na koji način su nekada žene radile kolače, u vrijeme kad još u svojim domaćinstvima nisu imale ni struje ni vodovodne cijevi. Ovaj recept je omaž svim tim ženama, a ja sam ga dobila od Smilje Šaponje.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 kvas
  • 15 dag masti i malo ulja
  • 1 vanilija
  • malo korice od limuna
  • prstohvat soli
  • oko 1 kg brašna

Priprema:

Sve sastojke izmiješati u glatko tijesto i umotati u čistu, pobrašnjenu krpu. Staviti u cijelu najlon vrećicu i staviti u kantu hladne vode da ukisa oko sat vrimena.

Kad je tijesto ukisalo, staviti ga na dasku posutu šećerom, raditi razne oblike, od kiflića, pereca itd. Posložiti na pouljen i pobrašnjen lim i staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C peći dok ne porumene.

Prosjek: 5 (+2)
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)