9 kg svinjetine (but, lopatica)
24 dag soli
10 g salitre
1 1/2 dag šećera
1 1/2 dag papra
1/2 l vina
3 glavice češnjaka
Postupak pripreme
Mesu odstranimo masnoću, izvažemo je i nadomjestimo slaninom s hrpta. Polovicu mesa narežemo na sitne kocke a drugu polovicu sameljemo. Na sitne kocke narežemo i slaninu te sve zajedno izmiješamo i posolimo. Slaninu možemo i posebno posoliti da upije sol, te je kasnije prije punjenja dodamo u mesnu masu.
Tako pripremljena slanina je tvrđa. Mesc pospemo mješavinom soli, salitre i šećera. Dobro ga izmiješamo i ostavimo na hladnom dc zadnjeg dana, da sazri. Zatim ga začinimo paprom i vinom od češnjaka te miješamo, pazeći da ne gnječimo meso, dok ne postane mekano, elastično, povezano te se odvaja od ruku. Ako se ugrijalo, ohladimo ga i nadijevamo kobasice. Kad nadijevamo tanka svinjske crijeva, moramo paziti da se ne naprave zračni mjehurići, a ako se naprave, odmah ih probušimo.
Kobasice objesimo na hladno mjesto jedan ili dva dana (ovisno o vremenu) da se mariniraju i još malo sazru. Nekoliko ih dana dimimo u hladnom dimu. Kada se lijepo zažute, objesimo ih na zrak.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+1)
‹ Kranjske kobasice
najbolji recept
Sastojci
- 9 kg svinjetine (but, lopatica)
- 24 dag soli
- 10 g salitre
- 1 1/2 dag šećera
- 1 1/2 dag papra
- 1/2 l vina
- 3 glavice češnjaka
Postupak pripreme
Mesu odstranimo masnoću, izvažemo je i nadomjestimo slaninom s hrpta. Polovicu mesa narežemo na sitne kocke a drugu polovicu sameljemo. Na sitne kocke narežemo i slaninu te sve zajedno izmiješamo i posolimo. Slaninu možemo i posebno posoliti da upije sol, te je kasnije prije punjenja dodamo u mesnu masu.
Tako pripremljena slanina je tvrđa. Mesc pospemo mješavinom soli, salitre i šećera. Dobro ga izmiješamo i ostavimo na hladnom dc zadnjeg dana, da sazri. Zatim ga začinimo paprom i vinom od češnjaka te miješamo, pazeći da ne gnječimo meso, dok ne postane mekano, elastično, povezano te se odvaja od ruku. Ako se ugrijalo, ohladimo ga i nadijevamo kobasice. Kad nadijevamo tanka svinjske crijeva, moramo paziti da se ne naprave zračni mjehurići, a ako se naprave, odmah ih probušimo.
Kobasice objesimo na hladno mjesto jedan ili dva dana (ovisno o vremenu) da se mariniraju i još malo sazru. Nekoliko ih dana dimimo u hladnom dimu. Kada se lijepo zažute, objesimo ih na zrak.