5 kg zelja (kupusa)
2 kg paprike (žute i crvene)
2 kg krastavaca
2 kg zelenog paradajza
2 kg mrkve
2 kg cvjetače (karfiola)
300 grama šećera
1/2 L octa 8% - 10 %
400- 500 grama soli
Količine povrća ne moraju biti točno određene ..mogu varirati po ukusu ili po količini koju možete nabaviti ..ali količina sve ukupna treba se kretati od 10 - 11kg očišćenog povrća ..Povrće MORA biti zdravo i posebno čisto !
Osim cvjetače ( cvjtaču usitniti na male cvetiće ,= ne previše sitno ) Ostalo povrće izrezati na listice , debljine , oko 1-2 milimetra . svo povrće posliti sa
400-500 gr soli
300 grama šećera
pola litre octa 8%-10% ( ili srazmjerno jačini)
žličicu bibera (ako imate začin za pripremanje mesa za roštilj)
.. rostilj
Stavite slobodno 2 velike žlice ) sve to dobro izmješajte i ostavite da prenoći. Povrće ce pustiti svoj sok.
Drugi dan pakujte u staklenke tako da malo procjedite povrće ali pri vrhu staklenke oko 1 -2 cm dosipajte sok (otopinu , sirup) staklenke trebaju biti dobro zatvorene I obavezno držati u sto hladnijoj prostoriji ..
Dobije se količina između 8 i 8,5 kg salate ... Lijepo izgleda, svježe povrće u sred zime, ne gubi se puno na količini, zdrava je i finog je ukusa ..
Dobar tek ..
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+2)
Kao cvjece u vrtu tako sarena salata ukrasava ostavu , smocnicu, spajz ..
zbog dosta vrsta povrca koje se ne kuha , ne smrzava , ne gubi svoje sastojke i ne mjenja okus i cvrstinu povrca , sto i jeste najbitnije i najzdravije !..Ne dodajem nikakve kemikalije ( vinobran , konzervans ).
Sastojci
- 5 kg zelja (kupusa)
- 2 kg paprike (žute i crvene)
- 2 kg krastavaca
- 2 kg zelenog paradajza
- 2 kg mrkve
- 2 kg cvjetače (karfiola)
- 300 grama šećera
- 1/2 L octa 8% - 10 %
- 400- 500 grama soli
Količine povrća ne moraju biti točno određene ..mogu varirati po ukusu ili po količini koju možete nabaviti ..ali količina sve ukupna treba se kretati od 10 - 11kg očišćenog povrća ..Povrće MORA biti zdravo i posebno čisto !
Osim cvjetače ( cvjtaču usitniti na male cvetiće ,= ne previše sitno ) Ostalo povrće izrezati na listice , debljine , oko 1-2 milimetra . svo povrće posliti sa
- 400-500 gr soli
- 300 grama šećera
- pola litre octa 8%-10% ( ili srazmjerno jačini)
- žličicu bibera (ako imate začin za pripremanje mesa za roštilj)
.. rostilj
Stavite slobodno 2 velike žlice ) sve to dobro izmješajte i ostavite da prenoći. Povrće ce pustiti svoj sok.
Drugi dan pakujte u staklenke tako da malo procjedite povrće ali pri vrhu staklenke oko 1 -2 cm dosipajte sok (otopinu , sirup) staklenke trebaju biti dobro zatvorene I obavezno držati u sto hladnijoj prostoriji ..
Dobije se količina između 8 i 8,5 kg salate ... Lijepo izgleda, svježe povrće u sred zime, ne gubi se puno na količini, zdrava je i finog je ukusa ..
Dobar tek ..
Link izvora / potpis autora: Ivka Njegac ( slican recept je pravljen u mojoj roditeljskoj kuci ali sam ga ja izmjenila i dodatak sjemenki zacina daje specifican ukus )
Zao mi je sto ne mogu postaviti slike .. ( program ih ne prihvata = prevelike ) .....Steta imam jako lijepo objasnjenje u slikama ... Mozda ih vi mozete prihvatiti i smanjiti na dozvoljenu velicinu ..
Lijepi pozdrav !