Šarena salata

Autor: Ivka Njegac   (palac x 11312) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
5 kg zelja (kupusa) 2 kg paprike  (žute i crvene) 2 kg krastavaca 2 kg zelenog paradajza 2 kg mrkve 2 kg  cvjetače (karfiola) 300 grama šećera 1/2 L  octa 8% - 10 % 400- 500 grama soli Količine povrća ne moraju biti  točno određene ..mogu varirati po ukusu ili po  količini koju možete nabaviti ..ali količina  sve ukupna treba se kretati od 10 - 11kg očišćenog povrća ..Povrće MORA  biti  zdravo i posebno čisto ! Osim cvjetače  ( cvjtaču usitniti na male cvetiće ,= ne previše sitno ) Ostalo povrće izrezati  na listice , debljine , oko 1-2 milimetra . svo povrće posliti sa  400-500 gr soli 300 grama šećera pola litre octa 8%-10%  ( ili srazmjerno jačini)  žličicu bibera (ako imate začin za pripremanje mesa za roštilj) ..  rostilj Stavite slobodno 2 velike žlice ) sve to dobro izmješajte i ostavite da prenoći. Povrće ce pustiti svoj sok. Drugi dan pakujte u staklenke tako da malo procjedite povrće ali pri vrhu staklenke oko 1 -2 cm dosipajte sok (otopinu , sirup)  staklenke trebaju biti dobro zatvorene I obavezno  držati u sto hladnijoj prostoriji .. Dobije se količina između 8 i 8,5 kg salate ... Lijepo izgleda, svježe povrće u sred zime, ne gubi se puno na količini, zdrava je i finog je ukusa ..  Dobar tek ..     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)
Kao cvjece u vrtu tako sarena salata ukrasava ostavu , smocnicu, spajz .. zbog dosta vrsta povrca koje se ne kuha , ne smrzava , ne gubi svoje sastojke i ne mjenja okus i cvrstinu povrca , sto i jeste najbitnije i najzdravije !..Ne dodajem nikakve kemikalije ( vinobran , konzervans ).

Sastojci

  • 5 kg zelja (kupusa)
  • 2 kg paprike  (žute i crvene)
  • 2 kg krastavaca
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2 kg mrkve
  • 2 kg  cvjetače (karfiola)
  • 300 grama šećera
  • 1/2 L  octa 8% - 10 %
  • 400- 500 grama soli

Količine povrća ne moraju biti  točno određene ..mogu varirati po ukusu ili po  količini koju možete nabaviti ..ali količina  sve ukupna treba se kretati od 10 - 11kg očišćenog povrća ..Povrće MORA  biti  zdravo i posebno čisto !
Osim cvjetače  ( cvjtaču usitniti na male cvetiće ,= ne previše sitno ) Ostalo povrće izrezati  na listice , debljine , oko 1-2 milimetra . svo povrće posliti sa 

  • 400-500 gr soli
  • 300 grama šećera
  • pola litre octa 8%-10%  ( ili srazmjerno jačini) 
  • žličicu bibera (ako imate začin za pripremanje mesa za roštilj)

..  rostilj

Stavite slobodno 2 velike žlice ) sve to dobro izmješajte i ostavite da prenoći. Povrće ce pustiti svoj sok.
Drugi dan pakujte u staklenke tako da malo procjedite povrće ali pri vrhu staklenke oko 1 -2 cm dosipajte sok (otopinu , sirup)  staklenke trebaju biti dobro zatvorene I obavezno  držati u sto hladnijoj prostoriji ..
Dobije se količina između 8 i 8,5 kg salate ... Lijepo izgleda, svježe povrće u sred zime, ne gubi se puno na količini, zdrava je i finog je ukusa .. 
Dobar tek ..
 

 

Prosjek: 5 (+2)
Link izvora / potpis autora: Ivka Njegac ( slican recept je pravljen u mojoj roditeljskoj kuci ali sam ga ja izmjenila i dodatak sjemenki zacina daje specifican ukus )
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Ivka Njegac's

Zao mi je sto ne mogu postaviti slike .. ( program ih ne prihvata = prevelike ) .....Steta imam jako lijepo objasnjenje u slikama ... Mozda ih vi mozete prihvatiti i smanjiti na dozvoljenu velicinu ..
Lijepi pozdrav !