Focaccia sa rikolom i aronijom
- 200 g mekog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 žličica soli + malo krupne soli
- 1/2 vrećice suhog kvasca
- 1 žlica maslinovog ulja + malo ulja za premaz
- cca 250 ml mlake vode
- 3 žlice bobica aronije (2 + 1)
- 1 žlica sjeckanih listića rikole + nekoliko listova rikole za ukras
- Pomiješati obje vrste brašna , dodati šećer, sol, kvasac i žlicu maslinovog ulja i sve umješati.
- Pomalo dodavati vodu i zamijesiti glatko, elastično tijesto.
- Ostaviti ga na toplome da naraste , oko 1 sat.
- Tijesto premjesiti i umiješati nasjeckanu rikolu i 2 žlice bobica aronije
- Još jednom ostaviti da naraste, oko 1 sat
- Formirati focacciu, prstima po vrhu napraviti "rupice" i u svaku staviti po bobicu aronije (preostala 1 žlica bobica)
- Focacciu premazati maslinovim uljem i posuti krupnom morskom soli.
- Peći je u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, cca 20-30 minuta - obavezno provjeriti nakon 20 minuta !, ja sam tada ugasila pećnicu, ostavila je još par minuta u zatvorenoj pećnici , a nadalje u poluotvorenoj.
Sigurno ću isprobati ovaj recept.Već drugu godinu naberem oko 10 kg aronije i smišljam kako je pripremiti.Do sada sam je dodavala sokovima od raznog voća i džemu od jagode.Aronije su zdrave a u kombinaciji sa rikolom savršena kombinacija.
Kak super izgleda na slici, koje ideje i recepte imate, oduševljena sam...Spremam se ovo probati, ali nekako mi se čini da treba za focacciu ovu puno vremena??
Hvala vam na komentaru i jako mi je drago da vam se focaccia sviđa. Posebno hvala na komplimentima za recepte !!
Što se tiče vremena za focacciu najdulje je vrijeme koje je potrebno za dizanje tijesta , 2 puta po 1 sat. Sama priprema je brza, niti 15-tak minuta i pečenje max pola sata. Zapravo je važno biti doma oko 3 sata a u vremenu dok se tijesto diže može se nešto drugo raditi. Ako se odlučite na isprobavanje nadam se da ćete biti zadovoljni i hvala vam na povjerenju !