Focaccia s maslinama

Autor: LanaM   (palac x 40158) |moji recepti

0
500 polubijelog mekog brašna 1 vrećica suhog kvasca 1/2 žličice soli 2-3 žlice ulja 1/4 litre vode Priprema: Umijesite tijesto za kruh: brašno dobro izmiješati s kvascem u prahu i soli. U posudi s brašnom, u sredini napraviti udubljenje i u njega dodajte ulje, kuhačom lagano promiješati pa dodavati malo po malo vode i miješati kuhačom. Kad je skoro cijela količina vode umiješana, mijesiti tijesto rukom (ukoliko nemate posebni mikser za kruh). Dodati još malo vode ako je tijesto prežilavo, ili brašna ukoliko je gnjecavo (ovisno o brašnu). Umiješeno tijesto ostaviti u zdjeli i poklopiti krpom te pustiti otprilike 45 minuta do sat vremena (ovisno o sobnoj temperaturi) da se digne. 1 grančica ružmarina 1 svježi kozji sir (npr. Vindijin Capro Fresh) 10 otkoštenih maslina 4-5 žlica maslinovog ulja krupna sol Iglice ružmarina skinuti s grančice i sitno nasjeckati, sir naribati, a masline narezati na kolutiće. Pećnicu zagrijati na 180⁰C. Ranije pripremljeno tijesto tanko razvaljati na pobrašnjeno dasci, pa rasporediti masline, ružmarin i sir i utisnuti sastojke valjkom u tijesto. Ovako pripremljenu pogaču staviti u zagrijanu pećnicu i peći 20-ak minuta. Kad je pogača pečena, izvaditi iz pećnice, premazati maslinovim uljem i posuti krupnom soli i foccacia je gotova. Poslužiti vruće.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Focaccia je neka vrsta talijanske pogače, točnije pekarskog proizvoda koji je na pola puta između kruha i pizze. Osnovno tijesto radi se kao za kruh, na kojeg se dodaje začinsko bilje, sir, masline, maslinovo ulje ili povrće slično kao na pizzu. U Italiji se najčešće dodaje maslinovo ulje i sol kojima se dodaje luk, sir, a ponekad čak i meso. Ovdje je jedan prijedlog za jednostavnu i ukusnu "pogaču" s maslinama i sirom.
Focaccia s maslinama

Sastojci:

  • 500 polubijelog mekog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1/2 žličice soli
  • 2-3 žlice ulja
  • 1/4 litre vode

Priprema:

Umijesite tijesto za kruh: brašno dobro izmiješati s kvascem u prahu i soli. U posudi s brašnom, u sredini napraviti udubljenje i u njega dodajte ulje, kuhačom lagano promiješati pa dodavati malo po malo vode i miješati kuhačom. Kad je skoro cijela količina vode umiješana, mijesiti tijesto rukom (ukoliko nemate posebni mikser za kruh). Dodati još malo vode ako je tijesto prežilavo, ili brašna ukoliko je gnjecavo (ovisno o brašnu). Umiješeno tijesto ostaviti u zdjeli i poklopiti krpom te pustiti otprilike 45 minuta do sat vremena (ovisno o sobnoj temperaturi) da se digne.

1 grančica ružmarina
1 svježi kozji sir (npr. Vindijin Capro Fresh)
10 otkoštenih maslina
4-5 žlica maslinovog ulja
krupna sol

Iglice ružmarina skinuti s grančice i sitno nasjeckati, sir naribati, a masline narezati na kolutiće. Pećnicu zagrijati na 180⁰C. Ranije pripremljeno tijesto tanko razvaljati na pobrašnjeno dasci, pa rasporediti masline, ružmarin i sir i utisnuti sastojke valjkom u tijesto.

Ovako pripremljenu pogaču staviti u zagrijanu pećnicu i peći 20-ak minuta. Kad je pogača pečena, izvaditi iz pećnice, premazati maslinovim uljem i posuti krupnom soli i foccacia je gotova. Poslužiti vruće.
 

Prosjek: 5 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)