Shakshuka
Iskoristite svu raskoš ljetne ponude povrća i spremite si jedno ovakvo jelo...potječe iz sjeverno afričkih zemalja, a najčešće se pripremala za kasni doručak ili marendu...
Sastojci:
- 1 veća glavica luka/kapule izrezana na tanka rebarca
- 3 veće crvene paprike, izrezane na trake širine oko 1 cm
- 1 obična žuto/zelena paprika izrezana na trake širine oko 1 cm
- 3 veće rajčice, izrezana na kocke (krupnije)
- 2 češnja češnjaka, nasjeckan ili protisnut
- 1 suha čili papričica
- 1/4 žličice kumina
- 1/2 žličice soli
- svježe mljeveni papar
- oko 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica svježeg lista peršina, nasjeckanog + peršin za kraj
- 3 - 4 jaja
Priprema:
- Ugrijati tavu pa dodati ulje, crveni luk, usitnjen čili, malo posoliti i dinstati dok luk ne omekša
- Dodati papriku, kumin, bijeli luk, peršin... poklopiti tavu i ostaviti na tihoj vatri destak minuta ili dok paprika ne omekša...kada je paprika omekšala dodati rajčicu, posoliti i popariti i pirjati poklopljeno 15-tak minuta
- Skinuti poklopac i još malo pirjati dok se umak ne reducira
- Napraviti žlicom jamice i u svaku staviti po jedno jaje, poklopiti tavu i ostaviti na tihoj vatri dok se jaja ne skuhaju po vašem ukusu...
- Gotovo jelo posuti s još svježeg peršina (najbolje bi bilo korijandera)
- Poslužiti s bijelim kruhom i jogurtom...