za 25 klipića
1 kg pšeničnog brašna
6 dcl mlijeka
2,5 dcl ulja
80 g svježeg kvasca
25 g soli
kumin
malo šećera
pola jaja
Priprema:
Kvas stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga staviti da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u hljepčiće i opet ih stavimo da se dižu.
Svaki hljepčić se razvalja da bude dug otprilike 20 cm. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipići budu dugi 25 cm. Složite ih na tepsiju i stavite da se opet dižu.
Premažemo ih žumanjkom i posipamo kuminom.
Peku se na 220°C 10 do 12 minuta.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.9 (+8)
Nije svaki klipić varaždinski klipič!
Sastojci:
- za 25 klipića
- 1 kg pšeničnog brašna
- 6 dcl mlijeka
- 2,5 dcl ulja
- 80 g svježeg kvasca
- 25 g soli
- kumin
- malo šećera
- pola jaja
Priprema:
Kvas stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga staviti da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u hljepčiće i opet ih stavimo da se dižu.
Svaki hljepčić se razvalja da bude dug otprilike 20 cm. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipići budu dugi 25 cm. Složite ih na tepsiju i stavite da se opet dižu.
Premažemo ih žumanjkom i posipamo kuminom.
Peku se na 220°C 10 do 12 minuta.
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni