Buhtle s domaćim džemom i kockom čokolade
Sastojci za tijesto:
- 1/2 kg brašna
- malo soli
- 1 kocka svježeg kvasca
- 130 g maslaca (sobne temp.)
- 1 jaje
- 2 dcl mlijeka
- 100 g šećera
Sastojci za nadjevanje:
- džem od šljiva
- čokolada
Priprema:
Stavite brašno i sol u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmješajte sa malo šećera i 100 ml mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica. Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i maslac narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok ne udvostruči obujam. Tad ga još jednom premjesite i ostavite da se diže još 30-tak minuta. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu 1cm, u pravokutnik, oštrim nožem ga izrežite okomito i vodoravno da dobijete 16 manjih pravokutnika. Za tim žlicom u manjim hrpicama rasporedite marmeladu, a za tim i stavite po kockicu čokolade. Spojite buhtlama rubove tako da nadjev ne može ispasti i premažite s malo otopljenog maslaca ili ulja. Poslažite ih u četvrtasti kalup prethodno premazan maslacem sa spojem prema dolje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C. Pecite buhtle u zagrijanoj pećnici otprilike 40- tak minuta. Pečene buhtle malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite tople.
- Vaše oznake (tagovi): kolači s čokoladom / kolači i slastice
- Sastojci: džem od šljiva / brašno / kvasac / jaje / sol / maslac
Sviđa mi se ali,meni ne uspijeva.Da budem iskrena nisam bila strpljiva kao ni za krofne....Pozdrav <`∀´>
Slatki dizani kolač zaista obožavaju svi; nemam drugo šta reći..S tim da buhtle možete puniti i sa orasima, marmeladom, sirom ili i makom...a i džemom od šljiva.... posuti puno puno šećera po njemu, za prste polizati. S čim Vam je najdraže? Meni čak ovaj od šljiva i oraha!
višnja