Krašuljci
U ovo predblagdansko vrijeme, vrtim po svojim biljeznicama i trazim recepte za pripremanje sitnih keksica i kolacica prigodnih za blagdane, a koje treba pripremiti nesto ranije da bi bas u vrijeme blagdana bili najukusniji. Jedan od takvih su i krasuljci, izdasni keksici za svaciji ukus, a dobije ih se oko 110 do 120 komada.
Sastojci:
- 50 dag brasna
- 20 dag secera
- 25 dag oraha (pola nasjeckanih a pola samljevenih)
- 25 dag margarina
- 3 jaja
- 20 dag nasjeckane cokolade za kuhanje
- 1 prasak za pecivo
- 1 vanilin secer
- pola zlicice sode bikarbone
U vecoj posudi izmjesati sve suhe sastojke (brasno, secer, cokoladu, prasak za pecivo, vaniliju, sodu bikarbonu i orahe).
Dodati jaja i margarin iscjecen na tanke listice, pa mikserom sa spiralama izmijesati dok masa ne postane malo kompaktnija, mrvicasta i ljepljiva, tad rukom izraditi tijesto i oblikovati kuglu.
Pripremiti lim i obloziti papirom za pecenje.
Od pripremljene mase tijesta raditi male kuglice, te ih u malim razmacima sloziti na lim.
Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva oko 10 do 15 minuta.
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini